Mišja mrzlica spet povzroča težave: NIJZ zaznal porast primerov

Slovenija 30. Jan 202409:46 2 komentarja
Mišja mrzlica
Foto: PROFIMEDIA

Nacionalni inštitut za javno zdravje je po letu 2022, ko okužb ni bilo, znova zaznal porast primerov mišje mrzlice. Lani je bilo potrjenih 64 primerov – zbolelo je 10 žensk in 54 moških. Za preprečevanje morebitne okužbe z mišjo mrzlico poskrbimo tako, da glodalcem preprečimo dostop v bivalni prostor in redno izvajamo deratizacijo, svetujejo na NIJZ.

Porast okužb z mišjo mrzlico so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaznali v letu 2021. Samo junija so potrdili nekaj manj kot 220 primerov okužbe. V letu 2022 okužb z virusom skoraj ni bilo, glede na lanske podatke o številu okužb pa je opaziti, da se število okužb postopoma povečuje.

Lani je bilo največ primerov okužbe potrjenih v starostni skupini od 25 do 54 let, teh je bilo kar 39. V podravski regiji se je v pomladnih in poletnih mesecih okužilo največ ljudi, in sicer kar 32, najmanj pa v pomurski, kjer je bil potrjen en primer okužbe. Pri večini bolnikov so dokazali virus puumala, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Da bi preprečili okužbo z virusom mišje mrzlice oz. hemoragično mrzlico z renalnim sindromom, moramo poskrbeti za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodalcev, živila in pijačo pa hranimo v zaprtih posodah, so zapisali NIJZ. Pri čiščenju dalj časa zaprtih prostorov ali površin, kjer so iztrebki ali mrtve miši, jih lahko razkužimo z varikino, ki jo zmešamo z vodo, ali s pripravljenimi razkužili. Pomembno je, da razkužimo vse površine in predmete, ki so lahko onesnaženi z iztrebki in so zato kužni. V primeru velikega števila poginulih miši v prostorih, kjer so rejne živali, moramo obvestiti pristojnega veterinarja.

Za preprečevanje okužb moramo paziti na higieno rok, ob zadrževanju v naravi pa, da ne pijemo vode iz izvirov ter ne poležavamo na golih tleh. Prav tako vedno pazimo na osebne stvari in jih ne puščamo dlje časa nezaščitene na tleh, so še navedli na NIJZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje