Mladi niso več odgovorni za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola

Črna kronika 30. Nov 202118:28 0 komentarjev
vožnja pod vplivom alkohola
Profimedia

Mladi med 15. in 24. letom niso več odgovorni za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola, je glavno sporočilo 5. sezone iniciative Heroji furajo v pižamah. To neslavno prvo mesto so prevzeli vozniki med 25. do 54. letom, največ povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola pa je starih med 35. in 44. let, so sporočili iz zavoda Vozim.

Zato letos predajajo besedo mladim in jih postavljajo za zgled varne in odgovorne vožnje. V akciji so se jim pridružili znani mladi, igralka Mila Peršin, pevec Bojan Cvjetićanin in raper Vazz, ki starejšim nastavljajo ogledalo.

Herojski vau’čer: Poziv k varnemu prevozu domov

Ob tem so v zavodu opozorili, da se moramo odgovorno obnašati vsi, v pomoč pa nam je lahko herojski vau’čer, ki so ga ustvarili v Herojih. “Herojski vau’čer je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njimi želimo spodbujati, da bi vsi svoj vau večer končali z varnim prevozom domov, in ne v prometni nesreči,” so zapisali.

S herojskim vau’čerji želijo preplaviti splet in posledično vplivati na izboljšanje prometne varnosti. Vsi si želijo, da bi naš najbližji prišel varno domov, kar mu lahko podarijo s herojskimi vau’čerji za večer s srečnim koncem, so prepričani v zavodu Vozim.

Herojski vau’čer lahko posameznik ustvari sam na spletni strani projekta in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebujejo varen prevoz domov.

Mladi zmanjšali število prometnih nesreč pod vplivom alkohola za kar 56 odstotkov

Mladi vozniki med 15. in 24. letom so namreč od leta 2010 do 20. novembra letos za kar 56 odstotkov zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 je bilo teh nesreč 372, letos pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.

“Čez leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti,” je opomnila Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!