Mladi za podnebno pravičnost zahtevajo odstop ministra Vizjaka

Slovenija 13. Jul 202114:56 > 15:29 1 komentar

Mladi za podnebno pravičnost od okoljskega ministra po padlem zakonu o vodah zahtevajo odstop zaradi "skrajno nevestnega in nestrokovnega opravljanja funkcije".

“Andrej Vizjak mora odstopiti!” so pozvali Mladi za podnebno pravičnost. Ta poziv je sledil nedeljskemu referendumu, na katerem je proti zakonu o vodah glasovalo več kot 677.000 ljudi oziroma 86,60 odstotka vseh, ki so se glasovanja udeležili.

Po mnenju mladih, ki se zavzemajo za podnebno pravičnost, so volilci in volilke s tem ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku izrekli javno nezaupnico.

“Sporočilo izida referenduma je jasno – Vizjak ni minister za okolje. Dejstvo, da vseskozi podpira okolju škodljive zakone, daje prednost kapitalu in ne naravi ali ljudem, vedno nasprotuje mnenju stroke in okoljevarstvenih organizacij, in da njegove politike ne podpira velika večina Slovenk in Slovencev, je več kot očiten razlog, da mora odstopiti,” so zapisali.

Po njihovem je večkrat pokazal skrajno neprimeren odnos do slovenskega volilnega telesa, saj je volilce in volilke označil za čustvene, nesposobne samostojnega in racionalnega razmišljanja ter presoje. “Nedopustno se nam zdi, da na tako vplivnem položaju ostane nekdo, ki s toliko zaničevanja in pokroviteljstva razmišlja o ljudeh in medtem sprejema odločitve, ki vplivajo na prihodnost vseh, sploh pa nas, mladih,” so med drugim zapisali.

V gibanju so do Vizjaka kritični tudi zato, ker mu po njihovem med referendumsko kampanjo ni uspelo poiskati niti enega neodvisnega strokovnjaka, ki bi zagovarjal spremembe zakonodaje. To je po oceni gibanja v nasprotju z demokratičnimi procesi odločanja, zaradi česar se jim zdi nedopustno, da bi tolerirali ministrov obstoj na trenutnem položaju.

Mladi za podnebno pravičnost so napovedali, da bodo boj nadaljevali. “Ne le proti Vizjaku in škodljivim posledicam njegovega ministrovanja, ampak proti vsem nevarnim potezam te in prihodnjih vlad, ki ogrožajo našo pravico do dostojnega in zdravega življenja na biotsko pestrem in ohranjenem planetu.”

Na ministrstvu so medtem v odzivu pojasnil, da si bo minister še naprej prizadeval za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda.

Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost
Borut Živulović/BOBO
Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost
Borut Živulović/BOBO
Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost
Borut Živulović/BOBO
Mladi za podnebno pravičnost Mladi za podnebno pravičnost
Borut Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje