Mladi zdravniki: “Bojimo se, kam lahko eskalira gnev pacientov”

Slovenija 31. Jan 202314:34 28 komentarjev
Facebook/Zajem zaslona

"Zgroženi smo" in "Bojimo se, kam lahko eskalira gnev pacientov, ki ga je v zadnjih tednih vse bolj čutiti," so med drugim izpostavili Mladi zdravniki Slovenije v svoji objavi na Facebooku.

Mladi zdravniki Slovenije so zgroženi nad komentarji pod objavami o nasilnem dogodku, ki se je v Splošni bolnišnici Celje zgodil prejšnjo sredo. “Pogrešamo jasno in glasno obsodbo nasilja nad zdravstvenimi delavci s strani vodilnih politikov in medijev!” so zapisali v današnji objavi na družbenem omrežju Facebook.

Mladi zdravniki Slovenije so v petek na družbenem omrežju zapisali, da imajo do nasilja ničelno toleranco in da je nujno treba zagotoviti varno delovno okolje za zdravstvene delavce. Ob tem so objavili fotografijo z delnimi kopijami objav v nekaterih medijih in zapisali: “STOP NASILJU nad zdravstvenimi delavci!”

Nad komentarji, ki so sledili objavi, so zgroženi. “Mnogi opravičujejo nasilneža, veliko je celo ščuvanja k še več nasilja nad zdravstvenimi delavci,” so opozorili danes.

Preberite še: Zaradi fizičnega napada zaposlena v celjski bolnišnici doživela infarkt

Kot so dodali, razumejo stiske pacientov, ki izvirajo iz dolgih čakalnih dob in sistemskih težav slovenskega zdravstva, ter ocenili, da zaradi zavajanja nekaterih politikov, vplivnežev in posameznih medijev mnogi ljudje verjamejo, da so za to krivi zdravstveni delavci. “Kot da bi zaradi zamude na pošti napadli poštarja, ki vam je izročil pošiljko,” so zapisali.

Mladi zdravniki Slovenije so izrazili bojazen, kam se lahko stopnjuje “gnev pacientov, ki ga je v zadnjih tednih vse bolj čutiti v bolnišnicah in ambulantah”. Poudarili so, da se velika večina zdravstvenih delavcev trudi po najboljših močeh pomagati pacientom ter da se je v primeru nekorektne obravnave treba obrniti s pritožbo na vodstvo zdravstvene ustanove ali varuha pacientovih pravic.

V Splošni bolnišnici Celje je razburjen bolnik v sredo poškodoval dva zaposlena. V bolnišnici so zato varovanje zaposlenih in objekta dvignili na najvišjo zakonsko določeno raven, vodstvo bolnišnice pa je obsodilo nasilje nad ljudmi in sporočilo, da dogodek obžaluje. Prav tako so med drugim vsakršno obliko nasilja obsodili na ministrstvu za zdravje in pri Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so poudarili, da je varnost zdravnikov in zobozdravnikov hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje