Mladi zdravniki o Kacinovi izjavi: “Zanimivo. Nismo vedeli”

Slovenija 25. Jan 202309:40 21 komentarjev
maska
PROFIMEDIA

"Zanimivo. Nismo vedeli. Smo pa ponosni, da smo imeli takrat dovolj jajc, da smo na podlagi nekaj znanstvenih člankov o vlogi mask pri prenosu gripe ter zdrave kmečke pameti podprli nošnjo mask," so se na besede Jelka Kacina odzvali Mladi zdravniki Slovenije. Tina Bregant je prepričana, da je bila odločitev smiselna in smotrna in je preprečila mnoge okužbe.

V času epidemije covida-19 je Jelko Kacin, uradni govorec vlade, na eni od novinarskih konferenc razburil z izjavo: “Ne misliti, da je stroka odločila o tem, da bomo nosili maske. Ne, stroka je o tem samo razpravljala. Nekoč vam bom razkril, kdo je bil tisti, ki se je odločil za maske pri nas.” Včeraj pa je Kacin za N1 povedal, da je bil pravzaprav on tisti, ki je predlagal tak ukrep.

“Nihče se ni mogel odločiti, vsi so cincali, nihče ni hotel sprejeti odločitve. Po tem pa smo se, mislim, da je bil to tretji posvet slovenskega zdravstva, mučili že kakšni dve uri. Kot zadnji govorec sem zastavil dve vprašanji. Prvo vprašanje je bilo, kdo piše zapisnik. Pa je tedanji minister (Tomaž op. a.) Gantar rekel, da se snema. Moje drugo vprašanje je bilo: kdo pa oblikuje sklepe. In potem je nastala smrtna tišina. Tako se je vrtelo v prazno. Takrat sem pač opozoril na problem mask,” je povedal in dodal, da se je nato oglasila Tina Bregant, ki je kasneje postala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, v imenu mladih zdravnikov. “Podprla je to uporabo zaščitnih mask in pristala na to, da naslednji dan na novinarski konferenci demonstrira pravilno uporabo mask,” je povedal.

Na njegove besede so se danes odzvali Mladi zdravniki Slovenije. “Zanimivo. Nismo vedeli. Smo pa ponosni, da smo imeli takrat dovolj jajc, da smo na podlagi nekaj znanstvenih člankov o vlogi mask pri prenosu gripe ter zdrave kmečke pameti podprli nošnjo mask,” so zapisali v odzivu na Facebooku. Dodali so, da se je za uvedbo mask kot poglavitni ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusa odločila tudi svetovna stroka.

“S hitrimi ukrepi, kot so maske, smo si kupili čas, da se v Sloveniji ni zgodil Bergamo, pač pa se je širjenje covida preneslo na kasnejši čas, ko smo razpolagali z več znanja o obvladovanju bolezni, več zaščitne opreme, več respiratorji, bolje organizirani,” še piše v odzivu, objavljenem na Facebooku.

Tina Bregant, ki je bila takrat na posvetu slovenskega zdravstva kot predstavnica Mladih zdravnikov, je Kacinove besede potrdila. Kot nam je povedala, pa takrat še ni bila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Ne ona ne drugi mladi zdravniki niso imeli nobenih mehanizmov odločanja o ukrepih. Bregant je prepričana, da je bila odločitev smiselna in smotrna in je preprečila mnoge okužbe. Oglasila se je tudi na Facebooku, kjer je med drugim zapisala, da so z Mladimi zdravniki zbirali informacije, strokovne članke, “in edino takrat preprosto, poceni orodje v boju z virusom so bile maske”. “Dokazov za njihovo učinkovitost v primeru virusnih bolezni je bilo veliko. Ko je začelo primanjkovati industrijsko proizvedenih, smo z Mladimi zdravniki ozaveščali javnost o izdelavi lastnih zaščitnih mask.”

Celotno Kacinovo izjavo si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje