Mladi zdravniki vabijo ministrico za javno upravo na delovišča zdravnikov

Slovenija 09. Dec 202209:34 9 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Mladi zdravniki Slovenije so v odzivu na izjavo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hojnik, v kateri je namignila, da zdravniki bolnikov ne postavljajo na prvo mesto, izrazili nezadovoljstvo. Ministrico zato vabijo, da se jim pridruži na delovišču, saj po njihovem mnenju ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče dela zdravnikov.

Mladi zdravniki Slovenije so razočarani nad tem, da se neustrezna komunikacija vladnih funkcionarjev, uperjena v zdravnike, nadaljuje. Ob tem so v sporočilu za javnost izpostavili nedavno izjavo ministrice, ki jih je še posebej zmotila.

“V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli. In to je pravočasna, skrbna obravnava,” so citirali ministričino izjavo.

Mladi zdravniki Slovenije menijo, da ministrica ni seznanjena s tem, kdo in kaj je središče dela zdravnikov. “To je vedno bil in vedno bo pacient ter njegova dobrobit,” so poudarili. Po njihovih besedah zdravniki že vrsto let opozarjajo na pomanjkljivosti in napake v sistemu, za katere niso ne odgovorni ne pristojni. Da pa bi lahko bolnikom vsakodnevno zagotovili najustreznejšo oskrbo, pričakujejo, želijo in zahtevajo urejen javni zdravstveni sistem.

“Ostro zavračamo namigovanja politike, da smo zdravniki odgovorni za slab javnozdravstveni sistem in za neučinkovitost politike na tem področju v zadnjih letih in desetletjih. Sami namreč v tem sistemu že dolgo delamo preko vseh strokovnih in osebnih zmožnosti, z enim najnižjih številom zdravnikov na prebivalca v Evropi,” so napisali v odzivu.

Izjava ministrice po njihovem mnenju “omalovažuje izjemne napore, ki jih zdravniki, ki še niso odšli, vlagajo v reševanje pacientov iz potapljajočega se slovenskega zdravstva”.

Ministrico zato vabijo, da se jim v naslednjih dneh pridruži na njihovem delovišču. “Verjamemo, da se bo tako zavedla neustreznosti svoje izjave ter se za neprimerno komunikacijo in namigovanja tudi opravičila,” so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje