Mlajša ženska oslepela, potem ko si je sama vbrizgala dermalno polnilo

Slovenija 24. Apr 202421:33 1 komentar
botoks
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Mlada ženska je oslepela na eno oko, potem ko si je sama vbrizgala dermalno polnilo, ki ga je kupila na spletu, je poročal POP TV. Zdravijo jo v ljubljanskem kliničnem centru.

Kot je poročal POP TV, v ljubljanskem kliničnem centru zdravijo mlajšo žensko, ki je oslepela na eno oko, potem ko si je sama vbrizgala dermalno polnilo. Kupila ga je na spletu.

Ženska si je, ne da bi imela kakršno koli izobrazbo ali izkušnje, polnilo sama vbrizgala v predel čela, nato pa izgubila vid na enem očesu. Zdravniško pomoč je poiskala šele naslednji dan. “Imamo le uro do uro in pol časa, da to raztopimo, a še v tem primeru je mogoče, da vida ne povrnemo popolnoma,” je za POP TV povedala zdravnica oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike UKC Ljubljana Katarina Vujkovac Mahmutović.

Tovrstne poškodbe lahko pomenijo trajno izgubo vida. Ženska si je polnilo vbrizgala direktno v žilo, zaradi česar je bila motena preskrba s krvjo do očesa. Zato je del očesa, v tem primeru mrežnica, odmrl. Zaradi nestrokovnega dela ob vbrizgavanju tovrstnih polnil lahko odmrejo tudi drugi deli obraza, na primer ustnice ali koža.

Zdravnike je presenetilo, da so ta polnila na spletu dostopna le z nekaj kliki. “Ponavadi imamo težave s slabo izobraženimi izvajalci, ki pridejo v hotelske sobe, napravijo zabave in aplicirajo tako botoks kot različna polnila neznanih proizvajalcev in roka uporabnosti v nesterilnih pogojih,” je povedal predstojnik omenjenega oddelka dr. Uroš Ahčan.

Ob vbrizganju polnila lahko pride do zapore žil, tudi če poseg izvedejo strokovno usposobljeni zdravniki, a ti znajo to prepoznati in hitro ukrepati, so še povedali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje