Mnogi so se zbudili v nadpovprečno toplo jutro: kaj pravijo vremenoslovci?

Slovenija 14. Nov 202312:45 2 komentarja
Foto: PROFIMEDIA

V nekaterih delih države so se prebivalci zbudili v nadpovprečno toplo jutro. Na jugovzhodu so se termometri dvignili celo do 19 stopinj Celzija, medtem ko so na Koroškem obstali pri ničli. Kaj pravijo vremenoslovci?

Temperature letošnjo jesen nikakor niso jesenske.

Danes se je večji del države znova zbudil v nadpovprečno toplo jutro. Ob 8. uri zjutraj so termometri v obalnih občinah, Trbovljah in okolici Polhograjskega hribovja namerili 13 stopinj Celzija, v okolici Nove Gorice je bilo 11 stopinj, ob Ljubljani 12, Ptuju in Lendavi pa 14 stopinj Celzija.

Najbolj se je ogrelo na jugovzhodu, kjer so termometri pokazali tudi več kot 18 stopinj. V Dobličah so ob 8. uri zjutraj namreč namerili 18,5 stopinje Celzija.

“Za letošnjo jesen današnje jutranje temperature niso nenavadne, saj smo se že večkrat zbudili v tako toplo jutro,” je stanje na termometrih za N1 komentiral dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje (Arso).

Temperature so posledica jugozahodnega vetra, ki k nam piha iznad toplega Sredozemlja. Čeprav tako visokih jutranjih temperatur letos na Arsu ne pričakujejo več, se bodo nad povprečjem gibale še približno dva tedna, je še napovedal dežurni vremenoslovec.

Mirno bo tudi glede dežja. Kljub oblačnosti padavine v delih države ne bodo obsežne, padlo bo do največ 10 mm. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 19 stopinj Celzija. Povečini države bo oblačno.

Povsem povprečno za jesen je bilo sicer že danes zjutraj na Koroškem. V Slovenj Gradcu je bilo ob 8. uri 0 stopinj Celzija. Ob Soči se je temperatura gibala pri 7 stopinjah Celzija, v Ratečah je bila ena stopinja.

Sreda bo jasna, suh bo tudi četrtek. V petek lahko zjutraj rahlo dežuje, padlo bo od 5 do 15 mm. Meja sneženja se bo sprva spustila na 1.600 metrov nadmorske višine, do večera bo lahko pobelilo tudi vrhove, ki segajo do 1.000 metrov visoko. Padavine so napovedane med naslednjim torkom in sredo. Počasi se bo hladilo, nenadnih obratov ni pričakovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje