Množica pred ljubljansko mestno hišo Jankoviću pripravila čajanko in protest

Slovenija 27. Feb 202316:24 19 komentarjev
Protest
N1

Ljubljanski mestni svetniki odločajo o izplačilu dodatka za redno delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma. Pred sejo pa sta pred mestno hišo potekala protest v organizaciji stranke Glas ljudstva za otroke in družine ter protestna čajanka Piratske stranke. Prvi nasprotujejo gradnji kanala C0, drugi pa opozarjajo na razmere v Zdravstvenem domu Ljubljana. Župan Janković je na seji dejal, da je bil to "protest SDS s sateliti Za otroke gre in SLS".

Ljubljanski mestni svet na popoldanski seji odloča o izplačilu dodatka za redno delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. V opoziciji menijo, da si direktorica zaradi slabega stanja zdravstva v Ljubljani dodatka ne zasluži.

Zaradi razmer v ljubljanskem zdravstvenem domu in dejstva, da tisoči Ljubljančanov nimajo svojega zdravnika, so Pirati pred magistratom organizirali protestno čajanko. Ta se je začela ob 15. uri, pol ure pred začetkom seje mestnega sveta. Zbirali so zgodbe Ljubljančanov o njihovih izkušnjah z delovanjem zdravstvenih domov v Ljubljani, ki jih bodo nato prebrali na seji mestnega sveta. Kot je povedal ljubljanski mestni svetnik iz vrst Piratov Jasmin Feratović, so največ zgodb prispevali starejši občani, ki imajo težave s pridobivanjem informacij. Omenil je tudi primere, ko starejši pokličejo v zdravstveni dom in se ne oglasi nihče.

“Klicni centri so katastrofalni, to smo tudi sami izkusili, ko smo pred dnevi poskušali poklicati za informacije. Nihče se ne oglasi tudi po uro ali dve. Za bolnega človeka je to grozno. Da ne veš, kam iti,” je dejal. Kot drugo perečo težavo ljubljanskega zdravstvenega doma je Feratović poudaril pomanjkanje pediatrov in ginekologov. “Že nekaj časa zelo veliko žensk nima ginekologa in še zadnja zdravnica, ki je sprejemala nove pacientke, tega več ne počne. Gre za stvar, ki se še dolgo časa ne bo uredila,” je opozoril predstavnik Piratov. Skrb vzbujajoče po njegovih ocenah so tudi razmere v ZD Šiška, kjer so med prvimi uveljavili sistem za neopredeljene. “Imajo eno zdravnico, ki nadomešča šest ambulant,” je še za N1 pojasnil Feratović.

Nedavno izredno sejo mestnega sveta so koalicijski svetniki bojkotirali, župan Zoran Janković pa je to pokomentiral z besedami, da se mu zdijo mnenja opozicije primerna le za v gostilno ob čaju. “Ker nam ne dovoli do besede v mestnem svetu, mu bomo ‘čajanko’ zdaj organizirali kar pred mestno hišo,” so pred napovedanim protestom zapisali v Piratski stranki.

Protestniki nasprotovali gradnji povezovalnega kanala C0

Protest na istem kraju in ob isti uri so pripravili tudi v stranki Glas za otroke in družine Aleša Primca, prav tako ljubljanskega mestnega svetnika. Protest je bil “usmerjen širše proti politiki župana Jankovića” in, kot so zapisali, njegovi “diktatorski vladavini”. Poleg ogrožanja zdravja mu očitajo ogrožanje demokracije, z izgradnjo kanalizacijskega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika pa tudi pitne vode. Na protestu so tako udeleženci opozorili na pomen in kakovost pitne vode. Izrazili so nasprotovanje nadaljevanju gradnje kanala C0. Med govorniki so bili mestna svetnika Tina Bregant in Primc ter lastnik zemljišča na območju gradnje Brane Grad.

Eden izmed udeležencev shoda je za N1 pojasnil, da se je protesta udeležil, ker je proti ”kriminalu.” “Ko ti peljejo fekalije čez vodo. To je kriminal in nevarnost, da se voda onesnaži,” je poudaril. Tudi druga udeleženka se je popoldanskega shoda pred mestno hišo udeležila za pitno, čisto vodo, je dejala za N1. “Ljudje se ne zavedajo, kaj je to čista, pitna voda. Naš župan dela vse po svoje,” je dodala. Tretji vprašani pa je prišel protestirati, saj bi rad videl, da imajo tudi zanamci na voljo čisto vodo in gredo v naravo. “Da bodo imeli zdravje in čisto vodo,” je poudaril za N1.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v prvih dveh občinah že končana, v Ljubljani pa je bila od aprila 2020 zaradi onemogočanja dostopa do gradbišča, pa tudi fizičnega oviranja izvajalcev s strani lastnikov, večkrat prekinjena, nato pa tudi zaustavljena. Nasprotniki projekta so prepričani, da bo vplival na kakovost pitne vode.

Župan Janković je ocenil, da je bil to “protest SDS s sateliti Za otroke gre in SLS”.

Preberite še: Kanalizacija čez pitno vodo: ali je gradnja kanala C0 sporna?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje