Kljub odločitvi sodišča se gradnja kanala C0 nadaljuje

Slovenija 31. Jan 202314:223 komentarji
Kanalizacija C0, kanal
Borut Živulović/BOBO

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je napovedal, da bodo gradnjo kanala C0 nadaljevali kljub odločitvi upravnega sodišča. Vnovično odločanje o okoljevarstvenem soglasju na pravnomočno gradbeno dovoljenje je po njegovih besedah "praktično neizvedljivo". Napovedal je tudi nadaljnjo sečnjo dreves, kljub temu da je nedavna sečnja na Rožniku močno razburila.

Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi upravnega sodišča, da je društvo Alpe Adria Green (AAG) lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani, dejal, da je odpiranje tega soglasja na pravnomočno gradbeno dovoljenje “praktično neizvedljivo”.

Agencija za okolje (Arso) v tej zadevi AAG ni priznala statusa stranskega udeleženca, zato so se v društvu najprej obrnili na pristojno ministrstvo, nato pa sprožili upravni spor. Kot smo poročali, je sodišče ugotovilo, da ministrstvo pritožbe AAG ne bi smelo zavreči kot nedovoljene, saj se je imel ta na odločitev agencije za okolje pravico pritožiti. Zadevo je zato vrnilo v ponovni postopek. V AAG tako menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Ljubljanski župan pa je poudaril, da je vnovično odločanje o okoljevarstvenem soglasju na pravnomočno gradbeno dovoljenje “praktično neizvedljivo”, saj da že imajo soglasje Arsa, na podlagi katerega so tudi dobili gradbeno dovoljenje.

V prihodnjem tednu bodo tako po Jankovićevih napovedih začeli delati še na tretjem delu kanala C0, projekt pa bo končan letos, vključno z nadgrajeno čistilno napravo v Zalogu. “Voda bo še bolj varovana, še bolj čista,” je dejal župan.

Preberite še: Upravno sodišče prikimalo okoljevarstvenikom: bo gradnja kanala C0 ustavljena?

Ob tem je pojasnil, da bodo lahko s čistilno napravo čistili tudi fekalije iz Vodic in Medvod. Kot meni Janković, gre pri omenjeni sodbi, ki je po njegovih trditvah na občini niso dobili, saj gre za tožbo proti (nekdanjemu) ministrstvu za okolje in prostor, za povsem formalno zadevo, ki se ne dotika vsebine.

Izredne seje ne bo sklical

Janković je omenil tudi pobudo za sklic izredne seje mestnega sveta o kanalu C0, ki jo je zahtevala opozicija. Opozicijskim svetnikom je že odgovoril, da seje ne bo sklical, saj da so to poskusili že leta 2019 “in so bili tudi takrat nesklepčni”. “Sklicevati sejo samo zaradi seje je popolnoma nepotrebno,” je prepričan župan.

Kot je pojasnil, je sicer tudi pozval mestne svetnike iz Liste Zorana Jankovića, Gibanja Svoboda in SD, da se seje ne udeležijo.

Nadaljuje se tudi sečnja

Župan je na novinarski konferenci napovedal tudi nadaljnjo sečnjo dreves v občini. Na območju Rožnika, kjer so zaradi pomladitve gozda in zaradi sanitarnih razlogov že odstranili okoli 300 in s tem razburili del javnosti, nadaljujejo z odstranitvijo še 80 dreves.

Protest Mladih za podnebno pravičnost proti sečnji gozda na Rožniku
Borut Živulović/BOBO

V sredo bodo po Jankovićevih napovedih na območju Ljubljanskega gradu zaradi lubadarja posekali tri smreke, odstranili pa bodo tudi sedem dreves, ki so se podrla zaradi snega. Prav tako bodo v sredo na Jesihovem štradonu odstranili tri breste, ki so zaradi plitvih peščenih tal na tem območju ob močnejših neurjih manj stabilna. Na tem mestu bodo zasadili nova drevesa in jim izboljšali rastne razmere, je pojasnil župan.

Po njegovih napovedih je sicer do konca novembra predvidena odstranitev dreves tudi na več različnih območjih na Golovcu, skupaj 165. Kot je pojasnil Janković, so nekatera od teh dreves poškodovana ali potencialno nevarna v primeru močnejšega vetra, nekatera so bolna, nekatera pa bodo odstranili zaradi pomladitve gozda. Ob tem je napovedal še, da bodo izboljšali obveščanje o načrtovanih posekih na posameznih območjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar