Jankovićevi in Gibanje Svoboda potrdili nagrado za direktorico ZD Ljubljana

Slovenija 27. Feb 202314:34 > 18:01 15 komentarjev
mol, mestni svet
Tina Kosec/BOBO

Na popoldanski seji ljubljanskega mestnega sveta so s 24 glasovi za in 15 proti potrdili izplačilo dodatka za redno delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. Da si direktorica dodatka ne zasluži ob stanju, v kakršnem je zdravstvo v Ljubljani, so prepričani v opoziciji. V Piratski stranki so pred magistratom pripravili protestno čajanko, objavili pa so tudi pisma zaposlenih, v katerih ti trdijo, da jih je Poplas Susič poniževala, ustrahovala in jim grozila.

Ljubljanski mestni svet je na današnji seji odločil o soglasju k izplačilom nagrad za delovno uspešnost vodstvu Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana. Za je glasovalo 24 koalicijskih svetnikov Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda, 15 svetnikov opozicije je bilo proti.

Gre sicer za nagrade za leto 2021, direktorica Antonija Poplas Susič naj bi prejela nekaj več kot 1.100 evrov bruto (podrobneje spodaj). Župan Zoran Janković direktorico vseskozi podpira ter pravi, da je “odlična direktorica in izvrstna zdravnica”, o izplačilu pa je Janković dejal, da “govorimo o znesku okrog tisoč evrov. Če je to problem v tej državi ali v tem mestu, ta država nima problema.”

Na današnji seji je med razlogi za izplačilo nagrade v koronskem letu 2021 Janković navedel odlično organizacijo cepljenja in “prvo drive-in testiranje za covid-19 v Evropi”.

Svetnica Maruša Babnik iz SDS je poudarila, da je v letu 2021 zdravstveni dom zapustilo 11 družinskih zdravnikov, še 23 pa leta 2022 in da je direktorica Poplas Susič s svojim odnosom do zdravnikov, ki je bil eden od razlogov za njihove odhode, “dosegla kolektivno kazen za paciente”. Opozorila je, da je direktorica dvoživka, saj dela tako v zasebnem in javnem zdravstvu in da bi bilo najbolje, da “bi tudi pacienti postali dvoživke in se preko zime zarili v blato, da bi preživeli”. V SDS nasprotujejo izplačilu nagrade, ostalim svetnikom pa je Babnik sporočila, da jih je lahko sram, če bodo potrdili sklep, da direktorici nagrada pripada.

Tudi Mojca Sojar iz Nove Slovenije je bila proti, ker bi bila nagrada za vodilne v času, ko ima ZD take težave, “v posmeh vsem, ki jim v Ljubljani ni zagotovljena oskrba na primarni ravni”. Podobno, da je iz teh razlogov nagrada neupravičena, je menila tudi Tina Bregant, ki deluje kot samostojna svetnica. Aleš Primc, ki prav tako deluje kot samostojni svetnik, je poudaril, da je stanje v ZD “slabo kot še ni bilo”, citiral pa je tudi enega od zaposlenih, ki je dejal, da s prihodom Poplas Susič “drvimo v kaos”.

Arne Jakob Zakrajšek iz Levice je opozoril na žalostne zgodbe ostarelih pacientov in dodal, da medtem “ko se pod vodstvom direktorice ZD Ljubljana javno zdravstvo ruši, njen privatni zavod dosega rekordne dobičke.” Še posebej je k temu, naj spoštujejo lastna zapisana načela o omogočanju dostopa do družinskega zdravnika, pozval Gibanje Svoboda.

Svetnica stranke Vesna Jasminka Dedić je dejala, da je problem v županu in njegovi oblastiželjnosti. “Tako kot se vam je moral prikloniti minister za zdravje, tako se vam mora prikloniti tudi mestni svet,” je poudarila in še enkrat je pozvala Gibanje Svoboda, naj dobro razmislijo, kako bodo glasovali saj da bodo “zafrčkali vse zaupanje, ki so si ga težko priborili”.

Dunja Labović Begović iz Gibanja Svoboda je povedala, da poslovni izid zdravstvenega doma izkazuje “100-odstotno odlično opravljeno delo vodstva” ter da so se naštete problematike kopičile več let, eskalirale pa konec leta 2022.

Boštjan Koritnik iz Liste Zorana Jankovića je poudaril, da “odločamo o nagradi za leto 2021, to je v letu epidemije, ko je bil ZD Ljubljana zgled za vso državo”. Nekdanji minister za javno upravo je dodal, da tisti, ki so proti, imajo “ali politični interes ali pa niso v življenju vodili institucije ali organa na tako občutljivem področju.”

Antonija Poplas Susič
Antonija Poplas Susič, Žiga Živulović Jr./BOBO

Minister ni (bil) zadovoljen z direktorico

Drugačno mnenje o (ne)uspešnosti direktorice kot ljubljanski župan je imel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je decembra dejal, da so od imenovanja Poplas Susič zdravstveni dom zapustili številni zaposleni, poleg informatikov in vodje kadrovske službe tudi 33 družinskih zdravnikov. Minister je ob tem dodal še, da ga je ljubljanski župan Janković “prijazno opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pusti pri miru”. Pozneje je Bešič Loredan dodal, da “če v dveh letih iz zdravstvenega doma odide 30 zdravnikov, je za to odgovorno vodstvo, župan in občina, ki je ustanovitelj ZD Ljubljana”.

Po ostrem odzivu Jankovića je bil sklican sestanek med županom in ministrom ob botrstvu predsednika vlade Roberta Goloba. Od takrat kritik na račun direktorice ljubljanskega zdravstvenega doma iz ust ministra Bešiča Loredana ni bilo več slišati.

Pomiritveni sestanek pri Golobu: Bešič Loredan se je dvakrat opravičil Jankoviću

Pisma o ustrahovanju in grožnjah

V času pred “pomiritvenim sestankom” v začetku letošnjega leta, ko je bil minister Bešič Loredan še oster do dela direktorice in župana, so predstavniki ministrstva ljubljanskim mestnim svetnikom – najprej koalicijskim, po pritožbi opozicijskih pa tudi slednjim – predali več deset pisem s pričevanji (nekdanjih) zaposlenih v ZD Ljubljana in razočaranih pacientov.

“Odhajajoči zdravniki so javno omadeževani in jim izven njihove prisotnosti (direktorica) daje pečat lenuhov, ki nočejo dežurati, podgan, ki zapuščajo ladjo,” je zapisano v enem od pisem, ki jih je Piratska stranka objavila na Facebooku. “Njen način vodenja je z ustrahovanjem, grožnjami in poniževanjem,” še piše v pismu, ter da direktorica “hodi na sestanke vzvišeno, ponižuje sodelavce, ko ji poči film, se dere na njih …”

Med njimi je tudi več pisem starejših, ki so ostali brez zdravnika ter tako ustreznega zdravljenja in zdravil, pa tudi pismo očeta dvomesečnega dojenčka, ki je partnerico z otrokom pripeljal v Zdravstveni dom Šiška, kjer je bil naročen na ultrazvok. Dan pred pregledom so dobili tudi SMS z uro in datumom pregleda. “Nekaj pred 8. uro sem dobil klic iz zdravstvenega doma, da pregled odpade, ker ni nikogar, ki bi ga opravil,” piše razočarani oče v pismu ministru in dodaja, da je bila v času klica partnerica z otrokom že v čakalnici, on sam pa v službi 25 kilometrov stran. Dodaja, da dojenček kljub napotnici še ni prišel niti do fizioterapije ter da “bi danes med drugim imeli cepljenje, ki ga sedaj pač ne bomo imeli”.

Celotna dokumentacija s pismi je objavljena na tej povezavi.

Pisma v osnovi niso anonimna, so pa na ministrstvu svetnikom predali kopije, na katerih so skriti podatki pošiljateljev. V začetku januarja, ko so na ministrstvu pisma izročili mestnim svetnikom, naj ta ne bi bila namenjena objavi v javnosti. Potem ko je minister Bešič Loredan stopil korak nazaj, pa so se v Piratski stranki odločili, da njihovo vsebino objavijo. “Počutili smo se opeharjene. Delovalo je, kot da ima ministrstvo resen interes nekaj ukreniti glede zdravstva v prestolnici in da bodo to storili s pomočjo Gibanja Svoboda v mestnem svetu, a se to ni zgodilo,” je pojasnil svetnik Piratov Jasmin Feratović.

Čakanje za zdravnika pred ZD Bežigrad
Vrsta čakajočih pred ZD Bežigrad; Borut Živulović/BOBO

Preberite še: Je v Ljubljani še demokracija? Ali pa demokratura, avtoritarnost, cirkus?

“Vodstvo ZD Ljubljana bi moralo za nastalo situacijo pomanjkanja zdravstvenega kadra, slabe organizacije dela in ogromnega števila neopredeljenih pacientov prevzeti svoj del odgovornosti – namesto tega si želijo izplačati dodatno plačilo za delovno uspešnost,” so bili ogorčeni v Levici, kjer so opozorili, da je stanje zdravstva v Ljubljani kritično in slabo, okrog 15.000 Ljubljančanov pa je brez osebnega zdravnika. Levica, ki ima štiri svetnike, je za današnjo sejo predlagala umik odločanja o tej točki. Da bo predlog umika točke z dnevnega reda sicer danes dal na glasovanje, a bodo njegovi svetniki glasovali proti, je napovedal župan Janković.

Predlog Levice na seji ni bil izglasovan.

Kolikšne bodo nagrade vodstvu ZD Ljubljana?

Sklep, ki so ga danes obravnavali ljubljanski mestni svetniki, predvideva, da bo direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič za leto 2021 dobila nagrado v višini 993,81 evra bruto, ob tem pa še 116,17 evra bruto nagrade za delovno uspešnost za mesto namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti od januarja do aprila 2021 – gre za položaj, ki ga je zasedala pred nastopom mandata direktorice. Dodatek za redno delovno uspešnost bosta po predlogu za leto 2021 prejela tudi strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič v višini 1318,05 evra bruto in nekdanji direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšek za obdobje med januarjem in aprilom 2021 v višini 628,27 evra bruto.

Mestni svet je sicer o podobnem sklepu odločal že lani in ga tudi potrdil, a nato minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ni podal soglasja, saj so predvideni zneski presegali pet odstotkov letnih sredstev za osnovne plače direktorjev. Novi zneski so približno polovico prvotno predvidenih. “V prvotnem izračunu, ko je višina plače direktorja za delovno uspešnost presegala pet odstotkov letnih sredstev osnovne plače direktorjev, se je zgodila računska napaka, ki smo jo odpravili,” so pojasnili v ZD Ljubljana in še, da je “izplačilo redne delovne uspešnosti določeno v Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, je zakonska obveza in direktor se izplačilu, ki je del plače, ne more odpovedati”.

Plača direktorice ZD Ljubljana je decembra 2022 znašala 3.084,56 evra neto oziroma 5.218,88 evra bruto, skupaj z dodatkom za delovno dobo in dodatkom za specializacijo, magisterij in doktorat, so na naše vprašanje odgovorili v zdravstvenem domu.

Preberite še: Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan za N1: “S predsednikom vlade sva eno”

Predstojniki enot ZD Ljubljana so sicer nedavno opozorili na “nenehne napade, vsakodnevno iskanje nepravilnosti in enostranske objave v medijih”. Takšne objave se jim zdijo nekorektne. “Vse, ki se ukvarjate z blatenjem vodstva in ZD Ljubljana, opozarjamo, da s tem spodbujate nasilje, kar se že pozna v naših ambulantah,” so zapisali v odzivu.

Protest pred sejo

Zaradi opisanih razmer v ljubljanskem zdravstvenem domu in dejstva, da tisoči Ljubljančanov nimajo svojega zdravnika, so Pirati danes pred magistratom organizirali protestno čajanko. Zbrali so zgodbe Ljubljančanov o njihovih izkušnjah z delovanjem zdravstvenih domov v Ljubljani. “Protest je namenjen predvsem temu, da izrazimo nestrinjanje s katastrofalnim stanjem zdravstva in zahtevamo prevzem odgovornosti župana,” so poudarili Pirati.

Nedavno izredno sejo mestnega sveta se koalicijski svetniki bojkotirali, župan Janković pa je to pokomentiral z besedami, da se mu zdijo mnenja opozicije primerna le za v gostilno ob čaju. “Ker nam ne dovoli do besede v mestnem svetu, mu bomo ‘čajanko’ zdaj organizirali kar pred mestno hišo, so pred protestom zapisali v Piratski stranki. “Klicni centri so katastrofalni, to smo tudi sami izkusili, ko smo pred dnevi poskušali poklicati za informacije. Nihče se ne oglasi tudi po uro ali dve. Za bolnega človeka je to grozno. Da ne veš, kam iti,” je izkušnjo enega od pacientov povzel Feratović.

Protest so na istem kraju ob isti uri pripravili tudi v stranki Glas za otroke in družine Aleša Primca. Razmere v ZD Ljubljana in podelitev nagrade njegovi direktorici so eden od razlogov za protest, ki pa je bil “usmerjen širše proti politiki župana Jankovića” in, kot so zapisali, njegovi “diktatorski vladavini”. Poleg ogrožanja zdravja mu očitajo ogrožanje demokracije, pa tudi pitne vode z izgradnjo kanalizacijskega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika. Župan Janković je ocenil, da je bil to “protest SDS s sateliti Za otroke gre in SLS”.

protest MOL kanal C0
N1

Več o obeh protestih in tem, kaj so zahtevali protestniki, preberite na tej povezavi: Množica pred ljubljansko mestno hišo: Jankoviću pripravili čajanko in protest

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje