Množična zastrupitev v Ilirski Bistrici: vzrok še ni potrjen, mesnica obratuje

Slovenija 30. Dec 202118:09 > 21:58 0 komentarjev
Mesar
BOBO

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v izrednem inšpekcijskem pregledu mesnopredelovalnega obrata in prodajalne niso ugotovili nepravilnosti. Vzrok množične zastrupitve sicer še vedno ni potrjen, mesnica v Ilirski Bistrici pa je medtem že odprla svoja vrata.

Kot smo poročali včeraj, se je v Ilirski Bistrici zgodila množična zastrupitev, zaradi katere je moralo več ljudi med 25. in 27. decembrom poiskati zdravniško pomoč. Po do sedaj zbranih podatkih kar 75 prebivalcev Ilirske Bistrice, ena oseba pa je bila hospitalizirana. Vzrok okužbe še ni potrjen, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa sumi, da naj bi se okužili s tatarskim biftekom, saj so vse okužene osebe meso kupile v isti mesnici.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so medtem že ugotovili, da so se oboleli okužili z norovirusom. Uprava RS za varno hrano pa je začela izredni inšpekcijski pregled v mesnopredelovalnem obratu. Obrat je bil začasno zaprt iz trenutnih podatkov pa je razvidno, da gre za osamljen primer, saj je lokaliziran na eno lokacijo in živilo, pojasnjujejo na Upravi RS za varno hrano.

Kot so za N1 pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v izrednem inšpekcijskem pregledu v mesnopredelovalnem obratu in v prodajalni nepravilnosti niso bile ugotovljene. Tudi delavca, napotena na usmerjen zdravniški pregled, sta predložila negativna izvida opravljenih preiskav. “Vzrok okužbe še vedno ni znan. Ali so bili vzrok za okužbo mesni proizvodi, bo znano po končani analizi odvzetih brisov in vzorcev živil, predvidoma v prihodnjih dneh,” so še sporočili s kmetijskega ministrstva in dodali, da vzrok okužbe v okviru svojih pristojnosti preiskuje tudi epidemiološka služba NIJZ.

Da gre za urejen mesnopredelovalni obrat, pa priča tudi dejstvo, da je po začasnem zaprtju že odprl svoja vrata. Kot poroča Radio 94, pa so se vrnile tudi stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!