Množično kupovanje vinjet: ta teden jo je kupilo več kot 120 tisoč ljudi

Slovenija 01. Feb 202313:09 0 komentarjev
vinjeta
Posnetek zaslona

V Darsovi spletni trgovini in na prodajnih mestih po Sloveniji v teh dneh opažajo velik naval na vinjete. Ta teden je novo elektronsko vinjeto kupilo več kot 120 tisoč ljudi. Pri vnosu podatkov pa številni kupci še vedno naredijo napako, ki jih lahko drago stane.

V teh dneh številnim uporabnikom avtocest in hitrih cest poteče veljavnost stare elektronske vinjete. Po podatkih Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) prvega februarja, torej danes, poteče približno 390 tisoč letnih 2A in 2B e-vinjet. To predstavlja kar 37 odstotkov vseh letnih 2A in 2B vinjet, ki so jih uporabniki kupili med 1. decembrom 2021 in 30. novembrom 2022.

V spletni trgovini in na prodajnih mestih zato te dni zaznavajo povečano prodajo. Pričakujejo, da bo tako še vsaj do sredine tega meseca, saj v prvi polovici februarja poteče kar okoli 542 tisoč letnih 2A in 2B e-vinjet oziroma 52 odstotkov vseh letnih 2A in 2B, ki so bile kupljene v omenjenem obdobju.

Kot so za N1 povedali na Darsu, so v ponedeljek (30. januarja) prodali 49.398 e-vinjet, v torek (31. januarja) 54.192, danes do 11. ure pa že 18.307. Za primerjavo, lani so 30. januarja prodali 24.648 e-vinjet, 31. januarja pa kar 74.741. Prvega februarja lani so v celotnem dnevu prodali 24.648 vinjet.

Ob tem pa dodajajo, da je, če je kupec za začetek veljavnosti elektronske vinjete določil 1. februar 2022, ta danes še veljavna, jutri pa bo za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah že potreboval novo.

V kateri cestninski razred se uvršča vaše vozilo

V cestninski razred 2A spada večina osebnih avtomobilov, enoprostorcev, terenskih vozil, SUV in t. i. pick-upov (vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov, katerih višina nad prvo osjo ne presega 1,3 metra). V cestninski razred 2B pa se uvršča večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil (vozila z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra).

Zakaj je za krajši čas padla spletna trgovina?

Včeraj kratek čas tudi ni delovala spletna stran za prodajo vinjet. Na Darsu odgovarjajo, da so na strani slovaškega podjetja SkyToll, ki je pogodbeni izvajalec za vzpostavitev in delovanje sistema e-vinjete, nastale tehnične težave, ki jih je izvajalec odpravil v 40 minutah.

Na Darsu podrobnejše pojasnilo o težavah še pričakujejo. “Menimo, da vzrok ni bil ‘prevelik naval’, saj so količine prodanih vinjet večje v dopoldanskem času, medtem ko so navedene občasne motnje v delovanju sistema nastale včeraj zgodaj zvečer. Sistem sicer ‘prenese’ nakup 14 e-vinjet na sekundo,” so zapisali.

Najpogostejše napake pri nakupu vinjet

Pri nakupu elektronskih vinjet pa na Darsu še vedno ugotavljajo, da se največ napak pojavi pri zapisu registrske označbe vozila. Sem spadajo pomanjkljivi podatki, kot je registrska označba brez začetne oznake za registracijsko območje (LJ, MB, KP in podobno).

Druga pogosta napaka so pravilne črke in številke, vendar v napačnem zaporedju. Nekateri zamenjajo med seboj podobne znake, kot je črka O namesto številke 0. Spet drugi iz prometnega dovoljenja prepišejo prvo registrsko označbo, pod katero je bilo registrirano njihovo vozilo, čeprav ima zdaj že drugačno označbo, pravijo na Darsu.

Napake se po njihovih izkušnjah pojavljajo tudi pri izboru države registracije vozila. Kot pojasnjujejo, je za vsa vozila s slovensko registrsko označbo država registracije Slovenija. Če nekdo torej na primer vozi avtomobil renault megane s slovensko registracijo, naj ne izbere Francije za državo registracije.

Nekateri uporabniki pa pri nakupu navedejo napačen cestninski razred, na primer cestninski razred 2A namesto 2B. Včasih pa se uporabniki zmotijo tudi pri določitvi obdobja veljavnosti, na primer izberejo napačno časovno obdobje trajanja e-vinjete ali določijo napačen datum začetka njene veljavnosti.

Na Darsu vsem uporabnikom avtocestnega omrežja predlagajo, da e-vinjeto kupijo vnaprej (nakup je možen do 30 dni pred začetkom veljavnosti), saj lahko v vmesnem obdobju popravijo morebitne napake. Ko e-vinjeta začne veljati, pa podatkov ni več mogoče spremeniti.

Če podatki niso pravilni, vas lahko doleti 300 evrov kazni

Kupci e-vinjet morajo pred nakupom natančno preveriti podatke, da so ti pravilno izpolnjeni. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, opozarjajo na Darsu. Če vas pri vstopu na avtocesto torej v tem primeru ujame kamera, vaše vozilo pa nima (pravilne) e-vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!