Množično predpisovanje zdravil: sodišče zoper zdravnika zavrglo obtožnico

Slovenija 19. Sep 202311:21 0 komentarjev
recept, zdravilo
(Slika je simbolična.) Foto: PROFIMEDIA

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrglo obtožnico proti nekdanjemu zdravniku Francu Grošlju in enemu od soobtoženih. Grošelj, ki ga je obtožnica bremenila, da je svojim bolnikom neupravičeno predpisoval recepte za veliko količino psihoaktivnih zdravil, je namreč trajno nesposoben za udeležbo na sojenju. Tožilstvo je obtožnico zoper nekdanjega zdravnika in tri obtožene vložilo v začetku 2016.

Kot poročata Dnevnik in Delo, je psihiatrični izvedenec ocenil, da Franci Grošelj zaradi bolezni ni sposoben za udeležbo na glavni obravnavi. Zato je okrožna sodnica Ana Klampfer na ponedeljkovi obravnavi pojasnila, da se obtožnica zoper njega zavrže. Enako velja za soobtoženega Jerneja Cukjatija. Od obtoženih sta tako ostala še Rosana Medija Cukjati in Mersad Smajlović. Za slednjega prav tako še čakajo psihiatrično oceno, za oba pa je naslednja obravnava razpisana za 23. oktober.

Za zdravnika iz Zagorja ob Savi Grošlja je širša javnost izvedela maja 2014, ko so na policiji potrdili hišne preiskave v zvezi s sumom nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami. Kot so kasneje razkrili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, večina zdravnikov predpiše deset belih (plačljivih) receptov za psihoaktivna zdravila letno, medtem ko naj bi jih Grošelj na leto predpisal v povprečju prek 900. Po poročanju Dela in Dnevnika je Cukjatiju predpisal 21.230 tablet pomirjeval, Rosani Medija Cukjati 18.660, Smajloviću pa 12.740.

Tožilstvo je obtožnico zoper Grošlja in tri soobtožene, domnevno odvisnike, ki naj bi zdravila na recept deloma koristili za svoje potrebe, deloma pa preprodajali, vložilo v začetku leta 2016. Na dveh predobravnavnih narokih, ki sta bila novembra 2017 in maja 2018, so se vsi štirje izrekli za nedolžne.

Grošelj je sicer že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine. Če bi bili spoznani za krive, bi Grošlju za omogočanje uživanja prepovedanih drog grozila zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem pa za preprodajo drog od enega do deset let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!