MNZ pojasnilo, zakaj v. d. direktorja policije Jušić izpolnjuje kriterije

Slovenija 10. Mar 202314:16 1 komentar
senad jušić, v. d. generalnega direktorja policije
Senad Jušić Foto: N1

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić izpolnjuje kriterije, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Na ministrstvu so prav tako že sprožili postopke za razpis javnega natečaja za generalnega direktorja policije.

Po pojasnilih notranjega ministrstva v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić izpolnjuje kriterij osmih let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih. Minister Boštjan Poklukar je sicer že sprožil postopke za razpis javnega natečaja za generalnega direktorja policije, vendar natečajna komisija, ki vodi razpisni postopek, še ni imenovana.

Na notranjem ministrstvu so na vprašanje, kakšne so konkretne izkušnje v. d. generalnega direktorja policije Senada Jušića, s katerimi izpolnjuje pogoj osmih let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih, odgovorili, da iz podatkov kadrovske evidence izhaja, da je bil med drugim pomočnik komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper. V policiji je sicer začel delati leta 1991.

Dodali so, da se kot takšne ne upoštevajo le izkušnje na delovnih mestih, ki so po aktu o sistematizaciji določena kot vodstvena delovna mesta, temveč tudi izkušnje na delovnih mestih, kjer gre po naravi stvari za vodilna delovna mesta. Po pravilih je namreč vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja, so pojasnili.

Navedli so še, da je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar 23. februarja uradniškemu svetu podal predlog, da začne postopek izvedbe posebnega javnega natečaja za položaj generalnega direktorja policije. Sklepa o imenovanju posebne natečajne komisije, ki jo ustanovi uradniški svet in ki nato vodi poseben natečajni postopek, minister še ni prejel.

Na vprašanje, kako se je zaključil prejšnji razpis za generalnega direktorja policije, na katerega se je prijavil nekdanji v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav, so na notranjem ministrstvu odgovorili, da je posebna natečajna komisija ministrstva ugotovila, da je Lindav primeren kandidat za ta položaj. Ko pa je takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar vladi podala predlog, da se Lindava imenuje na položaj generalnega direktorja, pa vlada o njem ni odločala, so zapisali.

Ob tem so pojasnili, da generalnega direktorja policije imenuje vlada na predlog ministra za notranje zadeve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje