FOTO & VIDEO: Močan potres v BiH zahteval smrtno žrtev

Slovenija 22. Apr 202223:24 > 23. Apr 2022 08:23 1 komentar
N1

Bosno in Hercegovino je v petek malo po 23. uri stresel močan potres, ki je po prvih ocenah imel magnitudo 5,7. Iz mesta Stolac, ki je bilo epicentru potresa najbližje, poročajo o prvi smrtni žrtvi, nekaj ljudi pa je tudi poškodovanih. Veliko je tudi materialne škode, predvsem na stavbah. Potres so čutili prebivalci širše regije, čutili smo ga tudi v Sloveniji.

Epicenter potresa je bil 42 kilometrov jugovzhodno od Sarajeva in 16 kilometrov vzhodno od mesta Stolac, tresti pa je začelo ob 23.07. Po izjavah prič je tresenje v BiH trajalo več kot minuto. Iz mesta Stolac so pozno ponoči poročali o prvi smrtni žrtvi potresa. Umrla je 28-letna ženska, potem ko so se na njeno hišo zrušile skale. V nesreči so bile lažje poškodovane še tri osebe iz njene družine.

Iz mesta Ljubinje, ki je od epicentra oddaljeno le devet kilometra, poročajo o večji materialni škodi, poškodovanih ni bilo.

Bosno je preko noči streslo več popotresnih sunkov. Najmočnejši, z magnitudo 4,3 je tla stresel okoli enih ponoči, zadnji sunek pa so glede na podatke Evropsko‑mediteranskega seizmološkega centra (EMSC) čutili nekaj čez 4. uro zjutraj.

Fotografije iz mest in krajev kažejo na to, da je v potresu nastala materialna škoda. Prebivalci Mostarja, od koder so spodnje fotografije, so v strahu zapustili svoje domove. Na fotografijah lahko vidite ostanke dimnika, ki je v bližini mostarskega gledališča padel na ulico.

potres potres
N1
potres potres
N1
potres potres
N1
potres potres
N1
potres potres
N1
potres potres
N1
mostar potres mostar potres
N1
N1

Potresi na območju Balkana so sicer relativno pogosti. Decembra 2020 je potres magnitude 6,4 prizadel hrvaško Petrinjo, nedaleč od Zagreba. Pred tem je marca 2020 potres prizadel Zagreb, novembra 2019 pa je ob tresenju tal v Albaniji umrlo več kot 50 ljudi, spominja francoska tiskovna agencija AFP.

Škodo je potres povzročil tudi v Sarajevu. Spodaj fotografiji iz stanovanja naše novinarske kolegice iz N1 Sarajevo.

potres
N1
potres
N1

Potres so čutili prebivalci širše regije, treslo je tudi v nekaterih delih Slovenije.

Bosna potres
EMSC

Potresi na območju Balkana so sicer relativno pogosti. Decembra 2020 je potres magnitude 6,4 prizadel hrvaško Petrinjo, nedaleč od Zagreba. Pred tem je marca 2020 potres prizadel Zagreb, novembra 2019 pa je ob tresenju tal v Albaniji umrlo več kot 50 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje