Močna burja odpihnila sluz na morski gladini

Slovenija 24. Jun 202420:16 0 komentarjev
arbitraža
Foto: Urška Živulović/BOBO

Močna burja, ki se je danes še okrepila, je prečistila morje in odpihnila sluz, poroča Primorski dnevnik. Hkrati pa se je občutno premešala tudi voda, zaradi česar se je morje pred obalo Tržaškega zaliva ohladilo za 6,7 stopinje Celzija.

Včerajšnja zmerna burja, ki se je danes še okrepila in v Tržaškem zalivu trenutno dosega hitrost do okrog 100 kilometrov na uro, je prečistila morje in odpihnila rjavo sluz, poroča Primorski dnevnik. Tako v večjem delu morja sluzi ni več, najti jo je mogoče le še v posameznih zavetrnih kotičkih.

Burja pa je morje tudi občutno premešala, voda iz globin se je dvignila na površje in obratno. Temperatura morja se je tako v zgornjih vodnih plasteh občutno spustila. Še v soboto je morje pred tržaško obalo imelo 25,5 stopinje Celzija, danes ob 11. uri je imelo le še 18,8 stopinje Celzija. Od sobote do danes se je torej morje pred tržaško obalo ohladilo za 6,7 stopinje Celzija, še piše Primorski dnevnik.

Kot smo poročali, so sprehajalci ob obali Jadranskega morja pretekli teden opazili nenavadno sluzasto rjavo snov, ki se nabira na morski gladini. Šlo je za pojav sluzenja morja. Sluz nastane zaradi delovanja fitoplanktona, ki pod določenimi pogoji velik delež proizvedene organske snovi izloči v vodo, a natančni vzroki in mehanizmi nastanka še danes niso popolnoma razjasnjeni.

Sluzenje slovenskega morja
Sluzenje morja v Izoli, fotografije iz dne 19. junij 2024 (Foto: N1)

Če so skupki redkejši od vode, se dvignejo na morsko gladino in se nato nabirajo v mandračih, kamor jih zanesejo tokovi. Čeprav manj opazna, pa je težava večja, če so agregati sluzi gostejši od vode. V tem primeru se nabirajo na morskem dnu in ga prekrijejo. Ker je sluz v resnici sladkor, torej hranilo, ga bakterije razkrajajo in tako porabljajo kisik. Zaradi tega je izmenjava kisika na morskem dnu otežena, poleg tega pa razkrajajoče bakterije porabijo še preostanek kisika, zaradi česar ga na morskem dnu primanjkuje. To lahko predstavlja težavo za morski živelj, je pred dnevi za N1 pojasnil biolog na Morski postaji Piran dr. Borut Mavrič.

Čeprav sluz neposredno ni nevarna za zdravje kopalcev, vseeno lahko draži kožo. Ker so poleg vode glavna sestavina sluzi ogljikovi hidrati, se vanje lahko ujamejo tudi patogeni organizmi – fekalne bakterije, zato ni ravno zaželeno, da zaidejo v telo, so še opozorili na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

Že v preteklih dneh so po družbenih omrežjih sicer zakrožile fotografije čiste vode. Mavrič pa je takrat pojasnil, da je to posledica spremenjene hidrodinamike premikanja vode. Pas sluzi se je namreč lahko od obale odmikal ali pa se ji približeval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!