Moška, ki sta na Reki nastavljala eksploziv, želela izsiliti milijone evrov

Slovenija 29. Maj 202317:59 2 komentarja
Prikolica z maturanti pri Labinu se je prevrnila v globel
Saša Miljević/PIXSELL/BOBO

Dvojica, ki je na Hrvaškem podtikala eksploziv, je s tem skušala od hotelov in trgovskih centrov izsiliti več milijonov evrov, so pojasnili na policiji. Bombe sta podtikala ob različne trgovske centre na območju Reke, podobna ali enaka kazniva dejanja pa sta zagrešila tudi v Nemčiji.

Moška, osumljena, da sta na območju Reke podtaknila več eksplozivnih naprav, sta od trgovskih centrov in hotelov z bombnimi grožnjami skušala izsiliti več milijonov evrov, je na novinarski konferenci na Reki sporočila policija. Povedali so še, da ju sumijo tudi nedovoljenega posedovanja in proizvodnje orožja.

Eden od osumljencev je nemški državljan, drugi pa ima nemško in hrvaško državljanstvo. Policija ne izključuje možnosti, da sta bila pri svojem delovanju povezana še s kom.

Policisti so ju pridržali v noči na nedeljo pred trgovskim centrom na območju Kostrene pri Reki zaradi suma, da sta pred tem v bližini trgovskega centra Pećine podtaknila bombo, ki je nato eksplodirala. Danes so ju zaslišali na reškem državnem tožilstvu.

Kot je na novinarski konferenci sporočila policija, sta moška od aprila domnevno storila več hudih kaznivih dejanj.

Prvo naj bi bilo v Opatiji, kjer sta od trgovskega centra z grožnjami skušala izsiliti več milijonov evrov v kriptovalutah. To jima ni uspelo, sta pa podtaknila bombe pred trgovske centre. Policija poudarja, da ljudje zaradi hitrega ukrepanja policistov niso bili ogroženi v nobenem primeru.

Osumljenca sta po navedbah policije podobna ali enaka kazniva dejanja zagrešila tudi na ozemlju Nemčije. Po njihovih ugotovitvah je bil njun motiv izključno premoženjska korist. Za enega od njiju je bil že prej izdan evropski nalog za prijetje.

Kriminalistična preiskava je potekala v sodelovanju s hrvaškim državnim tožilstvom, zaradi zapletenosti primera pa je šla v več smeri, je pojasnila policija.

Na novinarski konferenci so povedali še, da osumljenca odlično poznata sofisticirane tehnologije ne le za izvajanje kaznivih dejanj, temveč tudi za prikrivanje sledi. Dele za eksplozivne naprave sta kupovala preko temnega spleta, žrtvam pa sta grozila in jih izsiljevala preko elektronske pošte.

Dodali so, da česa takšnega z vidika sofisticirane tehnologije in znanja storilcev na Hrvaškem še niso videli. “To je bil velik izziv za nas, zadovoljni smo, da nam je uspelo rešiti primer,” so poudarili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje