Moskva Ljubljani očita neprijaznost: Odgovornost bo padla na aktualno vlado

Slovenija 06. Apr 202221:29 > 09. Apr 2022 20:46 3 komentarji
Rusko veleposlaništvo
Foto: Žiga Živulović/ Bobo

Rusija je odgovorila na slovensko odločitev o zmanjšanju diplomatskega osebja na njihovem veleposlaništvu. Ukrep so na ruskem zunanjem ministrstvu ocenili kot skrajno neodgovornega in neprijaznega, spomnili pa so tudi na prekinitev več bilateralnih pogodb, tudi s področja kulture. "Odgovornost za pretrganje odnosov bo padla na aktualno vlado," je zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Rusija je slovensko odločitev o zmanjšanju števila diplomatskega osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani ocenila kot “skrajno neodgovorno in neprijazno”, ki odraža “protirusko stališče slovenske vlade”, so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu.

Menijo, da slovenske zahteve nasprotujejo določilom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih iz leta 1961, po katerih mora država gostiteljica diplomatskemu predstavništvu zagotoviti vse, kar potrebuje za opravljanje nalog. Ob tem so spomnili, da je Slovenija prekinila več bilateralnih pogodb o sodelovanju med državama, tudi na kulturnem in humanitarnem področju. “Jasno je, da so ti koraki namenjeni načrtnemu uničevanju rusko-slovenskih odnosov,” so zapisali in dodali, da bo odgovornost za pretrganje odnosov v celoti padla na aktualno vlado, “ki v želji ugajanja tujim mentorjem in v škodo nacionalnih interesov Slovencev trga stoletja staro prijateljstvo”.

Rusko zunanje ministrstvo si je pridržalo pravico, da na slovensko potezo odgovori s političnimi in diplomatskimi ukrepi, tudi z zmanjšanjem števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi. Rusija od Ljubljane zahteva, da spoštuje mednarodne zaveze in zagotovi varnost ter ustrezne pogoje za delovanje ruskega veleposlaništva.

Vsaj delni izgon ruskih diplomatov so napovedale še Švedska, Italija, Danska, Nemčija, Francija, Litva, Španija, Norveška, Hrvaška in Grčija. Tudi na njihove napovedi se je Rusija odzvala podobno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje