Most čez Savo v Kranju bo zaprt več mesecev. Kje bo obvoz?

Slovenija 27. Jan 202309:39 0 komentarjev
Most Kranj
PROFIMEDIA

Od konca januarja bo za ves promet, kolesarje in pešce zaprt most čez Savo na Ljubljanski cesti v Kranju. Obnova bo trajala vsaj do jeseni, obvoz pa bo urejen po severni in južni strani.

Že konec novembra lani so se na mostu čez Savo na Ljubljanski cesti v Kranju od železniške postaje do Jelenovega klanca začela pripravljalna dela.

Glavnina del se bo začela 31. januarja, ko bo most za dlje časa v celoti zaprt za promet in tudi pešce ter kolesarje.

Obvoz za motorna vozila bo na severni strani urejen po cestah Iskra–Kidričeva cesta, Koroška cesta, Ljubljanska cesta (Jelenov klanec), na južni strani pa po cestah Iskra–Labore, Labore–Primskovo (Delavski most), Cesta 1. maja in Savska cesta.

Pešci bodo lahko med obnovo uporabljali Savski otok in pločnik ob cesti Iskra–Kidričeva cesta do železniške postaje in obratno.

Zaradi pričakovanega povečanega prometa na Savski cesti bo most pri Planiki enosmeren, in sicer iz smeri Savske ceste (nekdanja Koreja) proti Planiki, prehod za pešce in kolesarje pa bo prepovedan v obe smeri, so sporočili s kranjske občine.

Obnova vsaj do novembra

Prenova mosta bo potekala predvidoma do novembra, investicija pa je vredna tri milijone evrov.

V projekt je vključena gradnja kolesarske povezave med glavno avtobusno postajo in železniško postajo z rekonstrukcijo križišča pri železniški postaji.

Obnovljeni most bo enakih dimenzij kot sedanji, imel bo enostransko dvosmerno kolesarsko pot, javno razsvetljavo pa bodo namestili tako, da ne bo posegala v površine za pešce. V sklopu prenove bodo obnovili tudi komunalno infrastrukturo, ki poteka znotraj mostu.

Obvoz Kranj, obnova mostu
Kranj.si

Rakovec: Most je v slabem stanju

Nova bo tudi celotna ograja, ki bo podobna tisti, ki je bila na mostu, ko je bil prvotno zgrajen: novi most bo imel namreč arhitekturne elemente starega Petrovega mostu, ki je bil porušen v 2. svetovni vojni, so zapisali na občini.

“Za rekonstrukcijo mostu na Ljubljanski cesti smo se odločili, ko smo ob projektiranju kolesarske povezave 7 – od Železniške postaje Kranj do Zlatega polja z rekonstrukcijo državnega križišča pri postaji – ugotovili, da je most v slabem stanju in potreben celovite obnove. Večkrat smo ponovili razpis za izvajalca in v tretje nam je uspelo,” je ob začetku obnove dejal kranjski župan Matjaž Rakovec.

“Veseli smo, da se začenja glavnina del pri obnovi mostu, za kar smo si zelo prizadevali tako zaradi zagotavljanja prometne varnosti kot zaradi posodobitve in ureditve peš in kolesarske poti,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!