Mufti Porić na bajramski slovesnosti vernike pozval k cepljenju

Slovenija 20. Jul. 202109:01 > 09:34
Delite:
bajram
Foto: Borut Živulović/BOBO

Mufti Nevzet Porić je danes ob kurban bajramu na bajramski slovesnosti v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani nagovoril vernike. Izpostavil je pomen varovanja zdravja in vernike seznanil z nasvetom učenjakov, da se cepijo proti covidu-19 in na ta način varujejo svoje zdravje. Ni nobenih zadržkov, da prejmete cepivo, je dodal Porić.

To je po besedah muftija Nevzeta Porića prva bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru ob prisotnosti večjega števila vernikov po 7. februarju 2020, ko so v džamiji opravili prvo petkovo molitev. “Verouk smo od oktobra do konca šolskega leta izvajali na daljavo. Bile so izredne razmere, v katerih je bila omejena verska svoboda, toda spoštovali smo vse odloke pristojnih institucij zaradi zdravja in človeških življenj,” je dogajanje povzel Porić.

Od začetka epidemije do danes niso zabeležili niti enega primera okužbe v džamijah v Sloveniji, kar potrjuje zavest vernikov in odgovornost za varovanje njihovega zdravja in zdravja ostalih, je izpostavil.

Spomnil je na napovedi strokovnjakov, da se bo virus ponovno začel masovno širiti, in poziv vsem, da spoštujejo ukrepe in varujejo svoje zdravje. Uleme oz. učenjaki po muftijevih besedah, svetujejo, da se cepimo proti covidu-19 in na ta način varujemo tako svoje kot tudi zdravje svojih najbližjih. “Življenje je sveto,” je izpostavil.

džamija, bajram
Foto : Borut Živulović/BOBO

Že drugo leto onemogočeno opravljanje pete islamske dolžnosti

Po zaključku izgradnje Muslimanskega kulturnega centra in džamije v Ljubljani po Porićevih besedah načrtujejo nadaljevanje infrastrukturnih projektov. Pozornost pa želijo usmeriti v krepitev skupnosti skozi različne verske, izobraževalne in kulturne dejavnosti. Izrazil je upanje, da bo jesen, ki prihaja, lažja od lanske jeseni.

Vsako zapiranje javnega življenja po muftijevih besedah otežuje njihovo delo. “Upamo, da ne bo prišlo do ponovnega zapiranja javnega življenja in verskih objektov. Vsi kot posamezniki lahko pomagamo naši družbi na način, da smo odgovorni,” je pozval.

Po njegovih besedah je muslimanom že drugo leto onemogočeno opravljanje pete islamske dolžnosti oziroma hadža zaradi epidemije. Tudi letos se iz Slovenije nihče ni udeležil hadža, svet se je spremenil, je povedal.

Na bajramski slovesnosti v Ljubljani se je zbralo večje število vernikov, ki so lahko opravili molitev ob upoštevanju vseh navodil za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v skladu z navodili NIJZ in vladnimi odloki.

Bajramsko molitev so organizirali tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Izoli, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Komentari

Vaš komentar