Češka bo predlagala prepoved izdaje vizumov za Ruse, MZZ idejo še preučuje

Slovenija 12. Avg 202212:31 > 17:05 7 komentarjev
Ministrstvo za zunanje zadeve
Denis Sadiković/N1

Na zunanjem ministrstvu še preučujejo predlog, da bi ruskim državljanom prenehali izdajati turistične vizume. Slovenija bo tudi v prihodnje, kot doslej, iskala rešitve skupaj z državami članicami EU, so zapisali na MZZ in dodali, da bodo o tem vprašanju konec meseca govorili tudi zunanji ministri držav članic. Češka, ki trenutno predseduje Svetu EU, je sporočila, da bi lahko bila splošna prepoved izdaje vizumov za vse ruske državljane naslednja v nizu sankcij, ki jih je povezava uvedla proti Moskvi.

Premierki Estonije in Finske, Kaja Kallas in Sanna Marin, sta pred dnevi evropske države pozvali, naj prenehajo izdajati turistične vizume Rusom. Ob tem sta opozorili, da Rusi, ki želijo zaobiti prepoved potovanja v EU z letalom, v Evropo prihajajo prek kopenske meje s tema dvema članicama EU in schengenskega območja.

Z novinarskim vprašanjem smo se ob pozivu obrnili tudi na slovensko zunanje ministrstvo. Kot so pojasnili, Slovenija trenutno pri izdajanju vizumov za ruske državljane izvaja vse omejitve, ki jih je sprejela EU. Tako v vizumskih postopkih zahtevajo predložitev dokazil o tem, da bodo turisti dejansko pripotovali v Slovenijo (predložitev potrjene letalske karte). Izdaja dovoljenj za prebivanje, predvsem tistih za zaposlitev ali delo in za študij, ostaja nespremenjena, saj to področje spada v nacionalno pristojnost, so dodali.

“O vprašanju izdajanja vizumov državljanom Ruske federacije bodo v kratkem predvidoma govorili ministri za zunanje zadeve EU. Slovenija bo tudi v prihodnje, kot doslej, iskala rešitve skupaj z državami članicami EU,” so zapisali na MZZ.

Konkreten poziv estonske in finske premierke za ukinitev vizumov, ki se je pojavil v preteklih dneh, še preučujejo.

Da s predlogom ni uradno seznanjen, pa je danes ob obisku ljubljanske Drame novinarjem dejal predsednik vlade Robert Golob. “Ko bomo seznanjeni in ko bo o tem tekla razprava na ustreznih forumih, bomo najprej šli v parlament in opravili razpravo na odboru za zunanjo politiko in potem imeli svoje stališče,” je še dodal premier.

Predsedujoča EU, Češka, predvidoma kmalu s predlogom

Češka, ki trenutno predseduje Svetu EU, je danes sporočila, da bi lahko bila splošna prepoved izdaje vizumov za vse ruske državljane naslednja v nizu sankcij, ki jih je povezava uvedla proti Moskvi zaradi invazije v Ukrajini. Praga bo to predlagala na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU, predvidenem konec meseca v češki prestolnici.

“V času ruske agresije, ki jo Kremelj vztrajno stopnjuje, ne more biti govora o turizmu za ruske državljane,” je dejal češki zunanji minister Jan Lipavsky, čigar država je prenehala izdajati vizume ruskim državljanom 25. februarja, dan po začetku invazije na Ukrajino. Lipavsky je ob tem pozval k usklajenemu pristopu na ravni EU. Kot je dejal po poročanju bruseljskega portala Politico, je bila Češka prva članica EU, ki je ustavila izdajanje vizumov za ruske državljane. “Našim partnerjem poskušamo pojasniti, da je pristop upravičen in učinkovit,” je povedal.

Jan Lipavsky
Jan Lipavsky, češki minister za zunanje zadeve (PROFIMEDIA)

EU je doslej uvedla šest svežnjev sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključujejo ukrepe proti ruskemu energetskemu in finančnemu sektorju, pa tudi posameznikom, ki so blizu Kremlju, z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanj v EU.

Estonija prenehala z izdajanjem skoraj vseh vizumov za Ruse

Estonija je že sporočila, da bo prenehala izdajati vizume praktično vsem ruskim državljanom in jim od 18. avgusta tudi onemogočila vstop. Po navedbah estonskih medijev bo ukrep sicer veljal zgolj za schengenske vizume, ki jih je izdala Estonija, ne pa nujno tudi za vizume, ki jih izdajajo ostale članice tega območja (to zadeva tudi poziv premierk Marin in Kallas).

Obiskovalci schengenskega območja se namreč lahko prosto gibljejo znotraj 26 držav – poleg 22 članic EU so to še Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica. Še dodatnih 19 držav zunaj območja sprejema tujce, ki potujejo s schengenskim vizumom.

Kaja Kallas in Sanna Marin
Finska in estonska premierka (VIR: PROFIMEDIA)

Ker so neposredne letalske povezave med Rusijo in članicami EU prekinjene zaradi sankcij EU proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, se ruski državljani temu izogibajo s prihodom prek kopenskih meja v Estonijo in na Finsko, od koder potem lahko potujejo naprej z letali v druge članice, sta opozorili premierki. Hkrati sta se strinjali, da ruskim turistom ne bi smeli dovoliti počitnic v Evropi. Obisk Evrope je privilegij, ne pravica, je opozorila Kallas in se zavzela, da “je čas, da se turizem iz Rusije konča”.

Tudi finska premierka je dejala, da “ni prav, da medtem ko Rusija vodi agresivno, brutalno agresivno vojno v Evropi, lahko Rusi živijo normalno življenje, potujejo po Evropi in so turisti”.

Po drugi strani naj se te omejitve ne bi nanašale na poslovne stike, zaposlitev, študij ali humanitarne stike. Prav tako bi morale ostati odprte možnosti za tiste ruske državljane, ki bi hoteli v EU zaprositi za politični azil. A ti ljudje običajno za odhod iz Rusije uporabijo ravno “turistične razloge”, opozarjajo kritiki predloga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje