Estonija močno omejuje izdajo vizumov za državljane Rusije

Svet 11. Avg 202219:04 2 komentarja
Estonija
PROFIMEDIA

Estonija večini ruskih državljanov ne bo več izdajala vizumov, je odločila vlada v Talinu. Kot je na novinarski konferenci dejal estonski zunanji minister Urmas Reinsalu, bo od 18. avgusta onemogočen tudi vstop skoraj vsem državljanom Ruske federacije, ki jim je Estonija že izdala vizume.

Po navedbah estonskih medijev bo ukrep veljal zgolj za schengenske vizume, ki jih je izdala Estonija, ne pa nujno tudi za vizume, ki jih izdajajo ostale članice tega območja. Trenutno tako ostaja nejasno, ali bodo ruski državljani, ki jim je vizum izdala ena od drugih članic schengenskega območja, lahko potovali v Estonijo. Reinsalu je novinarjem dejal, da bodo o tem vprašanju razpravljali na zasedanju Sveta EU še pred koncem avgusta.

“Opazili smo ogromen porast števila ruskih državljanov, ki prihajajo v ali potujejo skozi Estonijo,” je dejal zunanji minister, ki je ob tem izrazil prepričanje, da je takšno gibanje ljudi v neskladju z načeli sankcij, ki ji je EU sprejela proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini, poroča španska tiskovna agencija EFE. Po Reinsalujevih besedah želi Estonija s tem ukrepom preprečiti “sposobnost agresorja, da nadaljuje z običajnim mednarodnim življenjem tako na ravni države kot njenih državljanov”.

Vizumske omejitve se ne bodo nanašale na rusko diplomatsko osebje in njihove družine, delavce v prevozništvu, ljudi, ki obiskujejo tesne sorodnike, osebe, ki so sprejete iz humanitarnih razlogov in “tiste, ki imajo pravico gibanja v skladu z zakonodajo EU”. Na Ruse s stalnim prebivališčem v Estoniji nova pravila prav tako ne bodo vplivala. Izjema naj bi bila podeljena tudi študentom, ki so pred koncem šolanja na estonskih visokošolskih ustanovah, ki jim bodo dovolilnice za bivanje podaljšane za eno leto.

Kaja Kallas
Estonska premierka Kaja Kallas (Ints Kalnins/REUTERS)

Nemški kancler omejevanju vizumov za ruske državljane ni naklonjen

Premierki Estonije Kaji Kallas se je v sredo pri pozivu k prenehanju izdajanj turističnih vizumov za ruske državljane pridružila finska kolegica Sanna Marin. S tem pozivom sta sledili željam ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je že pred tem pozval k popolni prepovedi potovanj za Ruse, kar je z omejitvami izdajanja vizumov v določeni meri nato implementirala Latvija.

Na zadnje dogodke so se odzvali tudi v Moskvi, kjer je namestnik tiskovne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Ivan Nečajev danes dejal, da gre za izraz šovinizma do Rusov, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Do morebitnih omejitev izdajanja vizumov za ruske državljane na ravni EU se je danes opredelil nemški kancler Olaf Scholz, ki je na novinarski konferenci izrazil pomisleke o smiselnosti takšnega ukrepa, rekoč da je to vojna ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po kanclerjevih besedah bi sankcije bile manj učinkovite, če bi bile “usmerjene proti vsem, vključno z nedolžnimi ljudmi.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje