N1 STUDIO: Bodo zdaj lahko vladali in zdržali skupaj? 

N1 video 28. Sep 202113:56 > 15:59 16 komentarjev
Zajem zaslona

Štiri opozicijske stranke – LMŠ, SD, Levica in SAB – so podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju po parlamentarnih volitvah. Četverica strank, prepričanih, da bodo prav one oblikovale naslednjo vlado, napoveduje "skupno delovanje za dobrobit Slovenije". V oddaji N1 STUDIO smo jim postavili konkretna vprašanja in zahtevali konkretne odgovore.

Četverica opozicijskih strank se je s sporazumom o povolilnem sodelovanju zavezala, da se bo učinkovito spopadala s pandemijo covida-19, zagotavljala vladavino prava in neodvisnost sodstva, se borila proti revščini, neenakosti in socialni izključenosti ter zagotavljala dostojno starost. Napovedujejo tudi predvidljivo okolje za podjetja, obračun s korupcijo, vlaganje v šolstvo, zdravstvo in dolgotrajno oskrbo, pa podnebne politike, ki bi pripomogle k blaženju posledic podnebnih sprememb.

Kot je uvodoma povedal Marjan Šarec (LMŠ), so stranke podpisale sporazum, ker je bila to želja javnosti. Stranke, je povedal, bi sicer sodelovale s sporazumom ali brez. Tanja Fajon (SD) je nato dejala, da stranka SD ni imela težav s podpisom sporazuma. “Smo jasna alternativa,” je povedala in dodala, da ne gre za nov proces, da so točke bile usklajene že nekaj časa nazaj.

“Podpirali smo podpis sporazuma,” je povedal Luka Mesec (Levica), vlada po njegovem napada demokratične standarde, in ljudje, je povedal, potrebujejo alternativo. Pred volitvami mora biti jasno, kdo je v demokratičnem bloku (četverček strank) in kdo v protidemokratičnem blok na čelu z Janezom Janšo. Levica bo tokrat torej sodelovala v vladi, če omenjene stranke dobijo dovolj glasov, da jo sestavijo.

“Smiselno bi bilo, da gremo na volitve čimprej; vidimo, da vlada ne zmore več sprejemati zakonov,” je komentirala Alenka Bratušek (SAB) in poudarila, da morajo v imenu sodelovanja v prihodnosti stare zamere stran. “Zamer ni,” je podobno povedal Šarec in poudaril pomen vladne večine v državnem zboru. “Temelj dobrega sodelovanja je, da si povemo, kaj nam leži na duši,” je opisal.

“NSi se je že odločila”

Sporazum je po razlagi Fajon vključujoč, saj je k pristopu dobrodošel vsak, ki podpira demokratične vrednote. Dobrodošli da bodo vsi, ki bi državo radi popeljali v demokratizacijo. O novih članih sporazuma bodo odločale vse štiri stranke in stranka NSi zaenkrat ni dobrodošla. “Nova Slovenija se je že odločila,” je povedala Bratušek in menila, da si NSi niti ne želi sodelovanja z opozicijskim četverčkom.

Kar zadeva nepovezane poslance, je Šarec povedal, da “če si nepovezan, nisi stranka”. So pa tudi oni imeli 15. februarja imeli podpreti konstruktivno nezaupnico, a so jo izpustili, je spomnil. “Nepovezani se bodo morali čimprej odločiti,” je še dodal, ljudje da morajo vedeti, kje kdo stoji.

Več denarja za zdravstvo

“Zdravstvo bo zagotovo prioriteta stranke SD. Več denarja moramo vložiti v zdravstvo. Medicinske sestre morajo biti boljše plačane in ni sprejemljivo, da imamo premalo zdravnikov in da ljudje ne pridejo do družinskih zdravnikov oziroma specialistov,” je povedala Fajon in prav tako menila, da je nesprejemljivo, da zdravniki istočasno delajo v javnem in zasebnem sektorju.

podpis predvolilnega sodelovanja
Aljaž Uršej/N1

“Tudi leta 2012 so bili ljudje na ulici zaradi predsednika vlade, ki je vladal z grožnjami. Takrat smo pokazali, da se da težko situacijo rešiti na drugačen način, z dialogom. Ničesar nismo jemali ljudem in tudi tokrat bo tako,” je okrevanje po pandemiji covida-19 komentirala Bratušek.

“Nihče ne bo lomil nog podjetnikom”

Voditelji opozicijskih četverčkov so spregovorili tudi o višanju minimalne plače. “Želela bi si, da se ne bi pogovarjali o minimalni plači, temveč o plači, ki bi omogočila več od preživetja. A pomembno je, da socialno državo podpira stabilno gospodarstvo,” je povedala Bratušek, Šarec pa je dejal, da bodo o tem lahko razpravljali po tem, ko prevzamejo vodenje vlade, češ da je ključno videti, kakšno bo stanje takrat.

Na vprašanje o 10-odstotnem povišanju minimalne plače, ki ga predlagajo sindikati, je Mesec povedal, da je dvig plač nujen, saj se višajo cene. Očitke nasprotnikov, da se gospodarstvu v vladi, kjer je Levica, obetajo restrikcije, je zavrnil: “Nihče ne bo lomil nog podjetnikom, dušil gospodarstva. To so izmišljije, ki jih SDS in podporniki širijo po javnosti, da bi strašili pred Levico in celotnim četverčkom. Je pa res, da bomo uvajali davek za velike lastnike nepremičnin, ki ga v Sloveniji uvajamo že 15 let,” je napovedal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje