Iskalnik zdravnikov naletel na izjemen odziv, se obetajo nove funkcionalnosti?

N1 video 29. Dec 202111:55 > 14:15 1 komentar

Po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje je v Sloveniji kar 131 tisoč ljudi brez osebnega zdravnika. Iskanje je za marsikoga prava kalvarija, sploh v zadnjih dveh letih, ko smo v primežu pandemije. In to obdobje smo lažje preživeli tudi po zaslugi zanesenjakov s Sledilnika, znanstvenega društva, ki je poleg uporabnikom prijaznega prikaza podatkov o covidu-19 zdaj ponudilo še aplikacijo zdravniki.sledilnik.org. Na tem spletnem naslovu lahko preprosto, z nekaj kliki, najdemo zdravnika blizu nas, ki še sprejema nove paciente. Kako aplikacija deluje, kaj bo še omogočala in zakaj spet prostovoljci opravljajo delo, ki bi ga morali tisti, ki so za to plačani?

Ekipa Sledilnika, ki spremlja potek epidemije covida-19 v Sloveniji, je razvila nov iskalnik, s pomočjo katerega lahko ljudje najdejo zdravnika družinske medicine, pediatra, ginekologa ali zobozdravnika. “Dostop do zdravstva se začne z izbiro osebnega zdravnika, pa naj gre za zdravnika družinske medicine, pediatra, ginekologa ali zobozdravnika. Dostopnost zdravnikov in zdravnic družinske medicine je v nekaterih delih države pomanjkljiva, zato mnogi nimajo osebnega zdravnika, s tem pa imajo otežen dostop do zdravstvenih storitev,” so zapisali pri Sledilniku.

Marko Brumen iz Sledilnika je v oddaji N1 STUDIO podrobneje predstavil delovanje aplikacije. Kot je pojasnil, ta deluje kot iskalnik, ki išče samo po bazi podatkov osebnih zdravnikov, pediatrov, ginekologov in zobozdravnikov, ki jo na vsakih deset dni objavi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v obliki seznama. “Iščemo lahko po kraju bivališča oziroma občini. Spletna stran pa ponudi podatke o prostih in zasedenih zdravnikih,” je pojasnil. Baza ponuja tudi kontaktne podatke o zdravnikih. V primeru napačnih podatkov oziroma če določeni zdravniki ne sprejemajo več pacientov, pa to lahko uporabniki in zdravniki sporočijo Sledilniku, ki bo bazo ažuriral.

Veseli vsakršnih popravkov

V prvih dneh je bilo prijavljeno že več kot 200 popravkov, teh pa so bili, tako Brumen, na Sledilniku veseli. “Naš prvi cilj je bil namreč ažurirati bazo, kajti vsi podatki niso bili zbrani z namenom za geografsko določanje. Ogromnega števila napak smo veseli, saj jih želimo odpraviti,” je dejal Brumen in dodal, da so 170 napak že popravili, saj se baza posodablja sproti.

Poleg popravkov so bili na Sledilniku deležni tudi številnih pohval. Podporo projektu so že v prvi fazi izrazili tudi partnerji, kot sta ZZZS in ministrstvo za zdravje. Prvi odzivi zdravnikov so bili ravno tako pozitivni. “Zdravniki želijo zdraviti in želijo, da jih ljudje najdejo. Negativne kritike z njihove strani še nismo prejeli, in to nam je zelo všeč,” je povedal Brumen.

Zdravnica s stetoskopom
BOBO

V nadaljevanju je član ekipe Sledilnika pojasnil tudi, kaj se zgodi, če zdravniki ne glede na to, da bi še morali sprejemati nove paciente, te zavračajo. “To zadevo še razčiščujemo. Namreč določeni zdravniki so označeni, kot da še sprejemajo paciente, vendar se lahko zgodi, da imajo deljene obveznosti. Kar pomeni, da je njihova polovična obremenitev enaka polni obremenitvi družinskega zdravnika. To je tudi stvar nadaljnjih pogovorov z ZZZS, da ugotovimo, kako bi te podatke bolj podrobneje klasificirali z namenom točnejšega prikaza,” je poudaril.

Aplikacija bo še nekaj časa v razvojni fazi

Na ZZZS aplikacijo pozdravljajo, predvsem prijazno uporabniško izkušnjo, smiselno grafiko ter funkcionalnost prikaza po geografski bližini, kar je tudi ena od ključnih zakonskih opredelitev pravice do izbire osebnega zdravnika. In če je ZZZS prepoznal koristnost tovrstne aplikacije, pa vlada pri nastanku te ni sodelovala. Kot je povedal Brumen, vlade s tem projektom niso obremenjevali.

“Ker je to naša spontana želja, projekt, za katerega smo ugotovili, da ga lahko naredimo, saj so podatki na voljo. Torej nismo se obremenjevali s tem — ne, zakaj je kaj bilo ali ni bilo, kdo bi kaj moral. Preprosto videli smo javne objavljene podatke in ugotovili, da bi jih lahko uporabili v boljši obliki,” je povedal.

Aplikacija bo še dalj časa v razvojni fazi. “Vprašanje je tudi o naslednjih korakih tega projekta. Vsekakor bi želeli priti do točke, ko imamo vzpostavljen sistem podatkov, ki so točni, da jih lahko ZZZS ažurira enostavno in da to postane normalen servis za prebivalce države,” je še pojasnil.

V pričakovanju novega projekta Podnebnik

Ekipa Sledilnika pa se te dni že ukvarja z novim projektom – Podnebnik, kjer bodo dostopni podatki o podnebnih spremembah in njihovem vplivu. Čeprav je bil Brumen s podrobnostmi za zdaj še skrivnosten, je dejal, da gre za zelo različen projekt od Sledilnika.

“Podnebnik ne bo covid-19 sledilnik in ne sledilnik za zdravnike, saj je tema kompleksnejša, še kompleksnejša je znanost, ki stoji za razlaganjem. Težko je na razumljiv način razlagati, zakaj se določene stvari dogajajo. Tako da v resnici ta projekt še vedno razvijamo in mogoče ne bo na voljo že naslednje leto. Naredili bomo, kar lahko,” je med drugim še povedal Brumen.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v videoposnetku na vrhu članka. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje