Ne najdete osebnega zdravnika? Pomagajte si z iskalnikom

Slovenija 27. Dec 202112:30 > 12:33 0 komentarjev
Zdravniki
Posnetek zaslona/Sledilnik

Ekipa Sledilnika, ki spremlja potek epidemije covida-19 v Sloveniji, je razvila nov iskalnik, s pomočjo katerega lahko ljudje najdejo zdravnika družinske medicine, pediatra, ginekologa ali zobozdravnika.

“Dostop do zdravstva se začne z izbiro osebnega zdravnika, pa naj gre za zdravnika družinske medicine, pediatra, ginekologa ali zobozdravnika. Dostopnost zdravnikov in zdravnic družinske medicine je v nekaterih delih države pomanjkljiva, zato mnogi nimajo osebnega zdravnika in s tem otežen dostop do zdravstvenih storitev,” so zapisali pri Sledilniku.

Dodali so, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) redno objavlja seznam zdravnikov, ki so lahko osebni zdravniki. Pri Znanstvenem društvu Sledilnik so se zato odločili, da te podatke predstavijo v uporabnikom in uporabnicam prijaznejši obliki: preko imenika in iskalnika, kjer lahko uporabniki hitro vidijo dostopnost zdravnikov v naši bližini.

Kot pravijo na Sledilniku, je aplikacija še v testni obliki, v njej pa so vsi specialisti javne mreže na primarni ravni s področja družinske in splošne medicine, pediatrije, ginekologije ter stomatologije. Ob tem pa ustvarjalci opozarjajo, da uporabljeni podatki niso nujno povsem točni, zato prosijo za razumevanje in povratne informacije.

V iskalniku lahko uporabniki najprej izberejo vrsto zdravnika (družinski, pediater, ginekolog, zobozdravnik), nato pa tudi izločijo zdravnike, ki novih pacientov ne sprejemajo. Na zemljevidu v določenem kraju bodo tako ostali vidni le še zdravniki, ki sprejemajo nove paciente.

“Digitalizacija, uporaba modernih tehnologij in uporabniku prijazna predstavitev so v razmerah kritične kadrovske podhranjenosti primarne ravni in povečanih potreb prebivalstva po zdravstvenih storitvah nujne in žal tudi edine hitre rešitve za izboljšanje dostopnosti,” je ob tem povedal predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Rok Ravnikar.

Brez osebnega zdravnika 130 tisoč ljudi

V Sloveniji je brez osebnega zdravnika 130 tisoč zavarovanih ljudi. “Osnovni problem je, da je zdravnikov družinske medicine preprosto premalo,” je za N1 že junija izpostavila Milena Pečovnik, zastopnica pacientovih pravic v območni enoti Ravne na Koroškem. Zdravniki na drugi strani največjo težavo pri tem vidijo v nesmiselnih administrativnih obremenitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!