N1 STUDIO: Dončić bo batman, superman in še kaj drugega

Slovenija 12. Avg 202211:57 > 15:47 1 komentar

Slovenski košarkarji se pripravljajo na septembrsko evropsko prvenstvo, na katerem bodo branili naslov. V reprezentanco se je vrnil zlati kapetan Goran Dragić, glavna vloga pa bo pripadla Luki Dončiću. Kakšna so pričakovanja pred prvenstvom, sta v N1 STUDIO pojasnjevala urednik Sportkluba Miha Penko in nekdanji slovenski selektor Rado Trifunović.

Evropski košarkarski prvaki so spet v Carigradu, v zlati dvorani Sinan Erdem. Z njimi je tudi Luka Dončić, v nadaljevanju pa se jim bo pridružil še Goran Dragić. Ves konec poletja in začetek jeseni bosta v znamenju košarke, najprej prijateljske tekme, potem kvalifikacije za svetovno prvenstvo in še branjenje naslova na evropskem. Naslednja preizkušnja za slovenske košarkarje v pripravah na kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023 in letošnji EuroBasket je izbrana vrsta Turčije.

Slovenija bo 1. septembra začela braniti naslov evropskega prvaka. Še prej, natančneje 25. in 28. avgusta, bo lovila vozovnico za svetovno prvenstvo 2023 in se v drugem delu kvalifikacij pomerila z Estonijo in Nemčijo. Obe tekmi si boste lahko ogledali tudi v prenosu na Sportklubu. Delovno poletje slovenske košarkarske reprezentance bo pred uradnimi tekmami vrhunec doživelo na Telemachovem spektaklu, ko se bosta 17. avgusta ob 20.15 v razprodani dvorani Stožice pomerili Slovenija in Srbija.

Prihodnji teden ponovitev finala iz leta 2017

V pripravah, ki so se začele že pred koncem julija, bo slovenska izbrana vrsta odigrala šest prijateljskih tekem, ki bodo prav tako ekskluzivno predvajane na Sportklubu. Nizozemsko in Črno goro je Slovenija že ugnala, danes in soboto bo v Carigradu zaigrala še proti domačinom Turkom in Ukrajini.

“Če bi obstajal recept, bi ga vsi uporabljali in bi bili vsi v formi. Sestavljen je iz skupka vsega. Vzdušje v hotelu, delo na treningih, odnos med igralci. Najbolj pa se forma tempira z zmagami na pripravljalnih tekmah. Tako se krepi vzdušje v ekipi. Tempiranje forme je velik pojem, ki ni odvisen le od košarke na terenu,” o pripravah, v katerih bodo slovenski košarkarji odigrali šest tekem v 18 dneh, v N1 STUDIO pojasnjuje nekdanji slovenski selektor Rado Trifunović.

Prav vzdušje oziroma kemija se v zadnjih petih letih izpostavlja med slovenskimi košarkarji. “Mogoče nam je prav kemije včasih manjkalo v preteklosti. Slovenija po imenih mogoče nima najmočnejše ekipe, vendar je kemija izjemno močna,” meni urednik Sportkluba in košarkarski komentator Miha Penko.

Prvi zvezdnik Slovenije Luka Dončić na zadnjem velikem tekmovanju – olimpijskih igrah v Tokiu, ob sebi ni imel zlatega kapetana Gorana Dragića. Ta se je letošnje poletje vrnil iz reprezentančnega pokoja.

“Nasprotne ekipe se bodo prijavljale nanju, čeprav Goran Dragić ne bo igral toliko, kot je v preteklosti. Mogoče bodo reprezentance pozabile na druge, ki pa so prav tako dobri posamezniki. Prav preostali bodo pomemben del, kako uspešni bomo. Dragić in Dončić bosta dala svoje, potem pa bo uspeh odvisen od drugih,” meni Trifunović. Med glavne favorite uvršča Grke, Francoze in “prenovljene” Špance, presenetita pa lahko tudi Hrvaška in Turčija. “Lahko posežemo po odličjih, ne bo pa lahko,” o slovenskih možnostih razmišlja predhodnik Aleksandra Sekulića na selektorskem stolčku.

Številni košarkarji iz lige NBA

Prihajajoče evropsko prvenstvo bo po imenih eno najbolj zvezdniških v zgodovini. Na seznamih reprezentanc je 38 košarkarjev, ki igrajo v ligi NBA. “To prvenstvo bi moralo biti že lani. Reprezentance so dobro animirale evropske igralce v ligi NBA. Marsikdo ima tudi nekaj grenkega priokusa, ker ni dosegel pričakovanega na lanskih olimpijskih igrah. Na olimpijskih igrah je po odličjih od evropskih držav posegla le Francija. Evropski košarkarji so si v ligi NBA izborili status, da se lahko odkrito pogovarjajo in izrazijo želje, da igrajo za reprezentanco. Liga NBA težko prepreči, da zaigrajo za svojo državo,” meni Penko.

Pomembna novica pred septembrskim prvenstvom je bila za slovensko javnost vrnitev Gorana Dragića. V primerjavi z letom 2017 je danes 36-letni Dragić zelo izkušen igralec, ki ima za seboj že kar nekaj velikih tekmovanj v dresu z državnim grbom, meni Trifunović. “S takšnim igralcem v ekipi se dvigne samozavest ostalih. Veliko vlogo bo imel tudi izven parketa,” razmišlja Trifunović.

Dragić je po osvojenem evropskem naslovu pred petimi leti potegnil črto pod reprezentanco, zdaj pa se je po petih letih znova vrnil. “Mogoče je bilo takrat vse skupaj prehitro. Po osvojenem naslovu je imel nato slabo klubsko sezono in se je mogoče počutil, da je naredil vse. Očitno je začutil, da bi lahko še kaj dal. Ekipa se ni veliko spremenila v primerjavi z letom 2017 in vse fante dobro pozna. Fantje mu sledijo, in mislim, da se je prav odločil,” meni Penko.

Razpored tekem: kdaj igra slovenska reprezentanca

Dragić od batmana do Robina

Dončić je pred petimi leti, takrat kot 18-letnik, z velikimi koraki prihajal na svetovni košarkarski zemljevid, Goran Dragić pa je bil na vrhuncu svoje moči. Tokrat bodo vloge spremenjene. Kot je že v intervjuju dejal Dragić, se bo njegova vloga iz batmana spremenila v Robina.

“Dončić je zdaj batman, superman, pa še kaj drugega,” pravi Penko. Trifunović se strinja, da so se vloge zamenjale. “Oba se strinjata s tem. Dragić se bo povsem prilagodil temu, kar bo ekipa potrebovala,” dodaja nekdanji selektor.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje