N1 STUDIO: Nevladniki se združujejo, strankam bodo gledali pod prste

N1 Studio 08. Nov 202116:44 > 17:03 3 komentarji

Odpoklic parlamenta, pogoj nekaznovanosti za nosilce političnih funkcij, pravična obdavčitev kapitala, 30.000 novih neprofitnih stanovanj do leta 2030. To je le nekaj zahtev nove iniciative Glas ljudstva, v katero se je povezalo kar 57 civilno-družbenih gibanj in nevladnih organizacij.

Nevladne organizacije želijo s predstavitvijo predlogov povečati volilno udeležbo in vplivati na politični diskurz. “Ljudje imajo dejanske, praktične in popolnoma legitimne razloge, zakaj ne gredo na volitve,” je v oddaji N1 STUDIO povedal Filip Dobranić iz Inštituta Danes je nov dan. “Take floskule, kot je naredili bomo red v zdravstvu, so popolnoma nekoristne, da ne rečem žaljive za volilce,” je dejal.

Pri predvolilnih obljubah pogrešajo vsebino. “Da rečeš, da je treba urediti stanovanjsko problematiko, lahko pomeni – se opravičujem, če je pregrobo – da moramo pobiti pol Slovenije, pa bo stanovanj dovolj,” je ponazoril Dobranić. “Rabimo konkretne rešitve in želimo, da se stranke o njih pogovarjajo,” je dodal.

“Ta vlada in tudi prejšnje so nas pripeljale v stanje, v katerem smo. In stanje ni v redu,” je rekla Gaja Brecelj iz Umanotere. Do zdaj so v iniciativi Glas ljudstva pripravili 10 zahtev, načrtujejo jih 100. “Zahteve so konkretne, potrebne in izvedljive v prihodnjem letu,” pravi Brecelj. Pri oblikovanju zahtev, ki odražajo stanje na terenu, so sodelovali strokovnjaki. K sodelovanju pri oblikovanju preostalih 90 zahtev vabijo tudi druge organizacije. “Kaj bo vsebina preostalih 90 zahtev, bosta pokazala sodelovanje in proces, v katerega želimo vstopiti. Zavedamo se, da je ogromno stvari, na katere nismo niti pomislili,” pravi Dobranić.

Od strank pričakujejo, da se bodo do predlogov opredelile

Ne pričakujejo, da bodo vse zahteve izpolnjene jutri. Pričakujejo pa, da bo vsaka stranka pred volitvami povedala, ali posamezno zahtevo podpira, je povedal Dobranić in dodal, da se bodo volilci nato odločili, ali bodo volili stranko, ki zahtevi nasprotuje. Če bo posamezno zahtevo podprlo dovolj volilcev, bodo pričakovali njeno izpolnitev.

Bodo torej nevladne organizacije javno podprle stranko, ki bo upoštevala največ zahtev? Ne. “Iniciativa Glas ljudstva vsebuje več kot 50 organizacij. Naša politična prepričanja so različna,” je dejal Dobranić. “Strankam bomo pomagali ali škodili z lastnim – recimo mu – oglaševalskim sistemom. Javnosti bomo povedali, kaj so obljubili in česa ne,” je povedal. “Verjamemo, da je to koristno za stranke. Stranke morajo same poiskati svojo interno identiteto, mogoče tudi s tem, da česa ne obljubijo,” je še rekel.

A papir lahko prenese vse. “Nekatere stranke imajo že dolgo brado,” je rekla Brecelj. Pri uveljavljenih strankah bodo namenili pozornost njihovemu preteklemu ravnanju, pri novih pa bo štelo, čemu se bodo zavezale. “Participacija posameznika v razvoju družbe in političnem udejstvovanjem se ne sme končati z volitvami, odprli smo proces. Skrbno jih bomo gledali in klicali k odgovornosti,” je napovedala Brecelj. Ob tem je Dobranić spomnil na padec javnomnenjske podpre SMC in Desus: “Stranke, ki so prelomile obljube, vidijo svojo kazen.”

O teh vsebinah so se nevladniki že pogovarjali s strankami. “Večina politikov, ki se resno ukvarja z vsebino, dobro ve, kaj so tiste stvari. Problem nastane, ko se začne politiziranje,” je prepričana Brecelj.

Na očitke, da z zahtevamo pomagajo trenutni opoziciji, Brecelj odgovarja, da tak odgovor kaže, da je treba diskurz vrniti na nivo vsebine.

Zakaj nevladniki ne vstopijo v politiko?

Na vprašanje, zakaj ne vstopijo v politiko, če ne zaupajo aktualnim politikom, pa Brecelj odgovarja, da vsaka zdrava demokracija potrebuje močno civilno družbo. “Zavedamo se svoje vloge, ki je med drugim opozarjanje na težave na terenu, sistemske težave, da je nekakšen pes čuvaj, spremljanje delovanja politike in skladnosti z mednarodnimi dogovori, konvencijami ter znanostjo,” je naštela. “Najprej naj odgovornost sprejmejo tisti, ki ta trenutek sprejemajo odločitve,” pa je v oddaji N1 STUDIO dejal Dobranić. Poudaril je, da so vsa njihova gradiva javna in da jih lahko uporabi vsak, ki meni, da je to dobra ideja.

Pred Slovenijo je super volilno leto, poleg poslancev bodo volilci izbirali še predsednika države in župane. “To super volilno leto je pomembno za Slovenijo, kam se bo obrnila v prihodnjem desetletju,” je povedala Brecelj. “Spremljali bomo, kaj je bilo izvedeno,” je napovedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje