N1 STUDIO: Recept za uspeh? To je kot skrivna sestavina v coca-coli

N1 video 06. Dec 202115:31 > 16:06 0 komentarjev

Zimski športi so že v polnem teku, prav tako so z dobrimi uvrstitvami nase opozorili slovenski športniki. Čez dva meseca sledi vrhunec sezone, olimpijske igre v Pekingu. "Od dve do pet medalj," je v N1 STUDIO napovedal nekdanji smučarski skakalec, zdaj pa strokovni koordinator slovenske olimpijske reprezentance Peking 2022 Jernej Damjan. "Občutek, ki se ti zdi samoumeven, izgine. In to je tista umetnost, kako ga spet najti," je urednik Sportkluba Martin Pavčnik odgovoril, kako se lahko na vrh vrneta Peter Prevc in Ilka Štuhec.

Sneg je pred tednom pobelil večino slovenskih smučišč, tekmovalci v zimskih športih pa so že resno zakorakali v novo tekmovalno sezono.

Na začetku so za največje uspehe poskrbele ženske skakalke. Nika Križnar je lani osvojila veliki kristalni globus, Ema Klinec je svetovna prvakinja, na stopničkah je bila tudi Urša Bogataj. Na zadnji tekmi je bilo kar šest Slovenk med 15 najboljšimi.

“Ne smemo pozabiti še na Niko Prevc, ki redno osvaja točke. Pri ženskah nam ni treba veliko filozofirati. Delajo dobro in rezultati so vidni,” je dejal Jernej Damjan.

Pri ženskih skokih je opazno, da skakalke dobivajo nižje ocene kot moški. Na to sicer že dalj časa opozarjajo sodnike, je pojasnil Damjan.

“To se vleče že nekaj časa. Skok pri moških in ženskah se nekoliko razlikuje. Ne gre za to, da so ženske slabše. Skoki so zelo fizičen šport in pri velikih hitrostih je to težko storiti elegantno. Smučarska zveza se bori pri sodnikih, da bi ženske ocenjevali drugače, vendar se jih vsaj za zdaj ne da prepričati,” je opozoril Damjan.

“Občutek, ki se ti zdi samoumeven, izgine”

Ženski skoki so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni, prav tako se zvišuje število tekem. “Mlada disciplina, ki je potrebovala nekaj časa, da se vse zažene. Organizacija je še vedno na malce nižji ravni kot pri moških. Z uspehom slovenskih skakalk sta se tudi povečala zanimanje in pojavnost. To je precej naraven proces. Imamo veliko želez v ognju in lahko z optimizmom pričakujemo vrhunec,” je dejal urednik spletnega Sportkluba Martin Pavčnik.

Tudi slovenski orli so lahko zadovoljni z začetkom olimpijske sezone. Anže Lanišek je vpisal svojo prvo zmago, ob njem pa je bilo na prvih petih tekmah kar pet različnih zmagovalcev. Če je lani dominiral Norvežan Halvor Egner Granerud, letos ni več tako prepričljiv. Bi ga lahko spodrezal pritisk pred olimpijskimi igrami?

“To je podobno kot tista skrivna sestavina v svetovno znani coca-coli. Nobeden ne ve, kaj je notri. Če bi vedeli, bi bila stvar drugačna. Spomnim se pogovora s Primožem Peterko v Pjongjangu o Petru Prevcu. Takrat je Prevc dominiral vso sezono, nato na začetku nove sezone dobil kvalifikacije, vodil po prvi seriji, nato pa padel v drugi. Takrat se je zdelo, kot da bi počil tisti uspešni mehurček,” se je Pavčnik spominjal nepremagljivega Prevca iz sezone 2015/16.

“Občutek, ki se ti zdi samoumeven, izgine. In to je tista umetnost, kako ga spet najti. Ko športniku gre, ne vedo podrobnosti, zakaj mu gre. Takrat je to samoumevno,” je še dodal Pavčnik.

Damjan je dodal, da je pri skokih 90 odstotkov v glavi. Piramida je sestavljena iz tisoč koščkov in samo, ko so pravilno sestavljeni, se ti lahko zgodi sezona, kot se je pred leti Petru Prevcu.

“Si samozavesten, ni strahu. Potem pa se ti en košček odlomi. Vendar lahko dolgo traja, da najdeš enega od teh tisoč koščkov, ki se ti je podrl,” je dejal Damjan.

Cene Prevc ne ovinkari

Za veliko smeha po tekmah sicer poskrbi mlajši brat Petra Cene Prevc, ki redno servira zanimive izjave. “Cene je dobrovoljček, sproščen in direkten. Pravi Slovenec. Ne ovinkari. Ko je slabe volje pove, enako, ko je dobre volje,” je o nekdanjem ekipnem kolegu dejal Damjan.

Pavčnik je z vidika novinarja odgovoril, da so standardni odgovori sicer največja muka za novinarje.

Koliko medalj bomo osvojili?

Do začetka olimpijskih iger je še natančno 60 dni. Slovenija je pred štirimi leti osvojila dve medalji – srebrno in bronasto. Kako bo čez dva meseca?

“Vsaj ena medalja v skokih in ena v smučanju. Od dve do pet medalj. Ko na igrah osvojiš prvo medaljo, pade velikanski kamen s celotne ekipe in je manj pritiska,” je napovedal Damjan.

Podobno razmišlja tudi Pavčnik. “Ko imaš sedem, osem, devet kandidatov, je že statistična verjetnost, da bo nekomu uspelo. Potem pa se sproži ta plaz. Pri skokih imamo veliko širino. Treba je dodati še en element, in sicer da večina kandidatov za medalje še nima toliko izkušenj z velikih tekmovanj. To so specifične tekme. Ko vidiš olimpijske kroge, se zaveš, da gre za nekaj več,” je odgovoril Pavčnik.

Štuhec? “Bojim se, da se z vsako takšno tekmo oddaljuje od tiste svoje šampionske podobe”

Če so slovenske skakalke in skakalci odlično vstopili v novo sezono, pa z odprtjem sezone ne more biti zadovoljna smučarka Ilka Štuhec. Potem ko je bila na treningih povsem pri vrhu, se ji tekmi nista posrečili in se ni vmešala v boj za najvišja mesta.

“Bojim se, da se z vsako takšno tekmo oddaljuje od tiste svoje šampionske podobe. Športniku je najtežje, ko je za njim garaško poletje, enako težko kot takrat, ko si zmagoval. V podzavesti ima spomin, kako dosegati takšne rezultate, vendar izvedbe niso takšne,” je prve predstave Štuhec komentiral Pavčnik.

“Odpeljala je zelo korektno, brez večje napake, ampak če podrobneje analiziramo, vidimo, da ne potegne tako zavoja po robniku in nato nadaljuje po drsni oblogi kot Sofia Goggia, ni tako napadalna in ne izziva hitrosti. To se ti malce tudi zažre v podzavest,” je dodal.

Ob tem je opomnil, da lahko en dober rezultat obrne sezono dvakratne svetovne prvakinje. “Ogromno vlaga, ve, kaj mora storiti, vendar tistega tekmovalnega klika še ni bilo. En dober rezultat bi sprožil,” meni urednik Sportkluba.

Damjan je poudaril, da je 60 dni še dolgo obdobje in pomeni skoraj polovico sezone.

Ilka Štuhec
Sergei Belski-USA TODAY Sports/REUTERS

Kranjec je v igri za medaljo

Pri moškem delu ekipe izstopa predvsem Žan Kranjec, ki je v veleslalomskem svetovnem vrhu, ob njem pa je v tehničnih disciplinah blizu še Štefan Hadalin.

“Fanta že kar nekaj let gradita piramido, o kateri smo prej govorili. Kranjec je svojo že kar dobro sestavil, pa se mu je potem zaradi objektivnih okoliščin delno porušila. Kar se je njemu lani dogajalo, je velik zmagovalec, da je vse zmogel. Vrti se med najboljšimi šestimi, in to je vsekakor pokazatelj, da je zraven in v igri za medaljo. Ima pa tudi že izkušnje in je bil na zadnjih olimpijskih igrah tudi že zelo blizu kolajni,” je o najboljšem slovenskem smučarju zadnjih sezon dejal Pavčnik.

Za njima je precejšnja vrzel zaradi napačnega dela pred leti, Pavčnik pa je izpostavil izredno obetavnega Roka Anžoha.

Za veliko Ilk verjetno nismo slišali

Ženska ekipa za tehnične discipline je v primerjavi z moško nekoliko širša. Predvsem veseli rezultatska eksplozija Andreje Slokar, ob njej pa so med točkami tudi Meta Hrovat, Ana Bucik in Tina Robnik.

“Ana Bucik in Tina Robnik sta produkta sistema, medtem ko sta pri Andreji Slokar in Meti Hrovat zgodbi nekoliko drugačni. Hrovatova v zadnjih letih pred vsako sezono menja trenerja in ponavlja nekatere napake. Slokar do lanske sezone po rezultatih ne bi sodila v reprezentanco. In ravno zaradi družinskega zaledja, ki ga imajo, je lahko nadaljevala in na koncu prišla v prave roke, tukaj bi izpostavil Boštjana Božica, ki so znali iztisniti najboljše, in mislim, da bo njena zgodba še dolga in lepa,” je pojasnil Pavčnik.

Ob tem je opozoril, da se lahko v smučanju dobro zasluži, vendar je nagrajen le vrh. “Medtem je v spodnjem delu verjetno veliko Ilk, za katere ne bomo nikoli slišali in so starši v težkem položaju,” je še dodal.

V povezavi z olimpijskimi igrami največjo grožnjo predstavlja pandemija covida-19, ki je močno posegla v naša življenja. Tudi v Pekingu bodo veljala stroga pravila, na prizoriščih bodo lahko le domači gledalci.

“Lahko se še kaj zaplete, ampak do odpovedi po mojem mnenju ne more priti,” meni Damjan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!