N1 STUDIO: Slovenijo zajele obilne padavine, kaj nas še čaka?

Slovenija 16. Sep 202215:04 0 komentarjev

Po izjemno vročem in suhem poletju je prvo jesensko deževje nekaterim krajem v 24 urah prineslo več dežja kot v vseh treh poletnih mesecih skupaj. Posledice so hudourniške poplave, plazovi, zalite stanovanjske hiše in drugi objekti. V oddaji N1 STUDIO smo s sogovorci preverili, kaj nas čaka v prihodnjih urah in dneh.

Slovenijo je v četrtek doseglo obilno deževje z nevihtami. Nalivi so bili v najmočnejši na območju med Idrijo in Ljubljano oziroma Vrhniko, kjer je v 24 urah padlo več dežja kot v vseh poletnih mesecih skupaj. Kot je iz Sinje Gorice, kraja blizu Vrhnike, poročala novinarka N1 Slovenija Manca Turk, so razmere tam kritične.

“Ulice so poplavljene, nikamor se ne da priti. Še pred približno pol ure so se po njih poskušali prebiti avtomobili, vendar ni šlo. Gasilci so zato na cesto postavili zaporo.” Kot je dejala, so poplavljene tudi hiše, ljudje pa pred njimi postavljajo protipoplavne vreče, ki jih deli vrhniška komunala. V nekaterih bližnjih krajih morajo prebivalci vodo za pitje prekuhavati.

V Sinji Gorici je stanje spremljal tudi poveljnik Civilne zaščite za Vrhniko Peter Rodič. Kot je dejal, se razmere na tem območju slabšajo že od jutra, ko je potok Podlipščica zaradi padavin začel naraščati. “Gladina še vedno narašča, ogroženi pa so nižji deli hiš in kleti, kjer se pojavljajo težave,” je povedal.

Kot je dejal Rodič, zaenkrat pomagajo enote iz Gasilske zveze Vrhnika, pričakujejo pa, da bodo popoldne število ekip na terenu še povečali. Dodal je, da najhuje še ni mimo, saj bo, preden gladina vode upade, preteklo še kar nekaj časa. “Razmere so podobne, kot so bile že v preteklosti. Bojimo se, da bi se zadeve tekom dneva morda poslabšale,” je povedal poveljnik. Občanom pa svetoval, naj spremljajo razmere ter svoje stvari umaknejo iz nižje ležečih prostorov.

Močan dež težave povzroča tudi v Posočju. V kraju Drežniške Ravne gasilci že ves popoldan odstranjujejo posledice plazu. Kot je dejal predsednik prostovoljnega gasilskega društva Kobarid Sašo Rošič, je plaz v vasi poškodoval en stanovanjski objekt. Družino, ki je tam živela, so evakuirali. “Ko bodo razmere dovolj varne, se bo lahko v objekt vrnila,” je dejal Rošič. Po njegovih besedah pri odstranjevanju posledic sodeluje okoli deset gasilcev, ki so imeli veliko dela že v četrtek popoldne, ko so gasilci iz Gasilske zveze Kobarid posredovali na breginjskem, kobariškem in drežniškem področju.

Gasilci bodo območje plazu prekrili s polivinilom in tako skušali preprečiti nove plazove. Tudi Rošič prebivalcem svetuje, naj bodo pozorni na dogajanje, saj je nastanek plazov še vedno možen.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v video posnetku zgoraj in v prispevku TUKAJ.

Padavine se bodo premaknile proti Primorski in Beli krajini

Obilne padavine, ki težave povzročajo po celi državi, so posledica ogromnega dotoka vlažnega zraka z juga ter vzhoda. Kot je dejal dežurni prognostik z agencije za okolje Luka Ravnik, se je vreme nekoliko bolj umirilo na zahodu, kjer je bila glavna prožilna linija padavin, ki jih je nato odnašalo v notranjost države. Nova linija je sedaj vidna v pasu med Idrijo in Ljubljano. “Kljub zatišju pa se bodo na zahodu padavine v pozno popoldanskem in večernem času znova okrepile. Se pa bo višek padavin z območja med Idrijo in Ljubljano postopno premikal proti jugu,” je dejal Ravnik.

Napovedal je, da lahko v večernem in nočnem času še pričakujemo intenzivnejše padavine v pasovih. “To so krajevni, intenzivni in dolgotrajnejši padavinski pasovi, ki na neko območje stalno dovajajo padavine,” je pojasnil. Padavinsko dogajanje se bo po napovedih preselilo proti Primorski in na območje Bele krajine, kjer je še eno območje padavinskega maksimuma. “To je druga lokacija, na katero moramo biti pozorni, saj bi lahko bila pod vplivom padavin vse do sobotnega jutra,” je pojasnil Ravnik.

Intenzivne padavine sledijo izjemno vročemu in sušnemu poletju. Takšne situacije se bodo po Ravnikovih besedah v prihodnje še ponavljale, so pa do neke mere napovedljive. “Hkrati so tudi občutljive, ker gre za proženje na nekem območju. Krajevno je na posameznih odsekih padlo tudi do 300 milimetrov padavin in to so rekordi,” je dejal Ravnik. Strinjal se je, da bi bila v bodoče lahko jesenska deževja zaradi vse bolj toplih poletij in višjih temperatur morja silovitejša, izpostavil pa tudi veliko razliko med celinskim delom države in Primorsko, kjer so temperature še vedno poletne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!