Na nekaterih bankomatih Nove KBM ne morete več dvigniti 10 evrov

Slovenija 25. Avg 202211:47 5 komentarjev
NKBM
BOBO

Pri Novi KBM so se odločili, da v nekaterih svojih bankomatih ne bodo več ponujali bankovcev po deset evrov. Odločitev so sprejeli po temeljni analizi dvigov gotovine na njihovih bankomatih.

Članek smo dne 26. avgusta ob 15.40 dopolnili s popravljeno informacijo Nove KBM. Iz banke so nam 25. avgusta odgovorili, da na vseh njihovih bankomatih ni mogoče dvigniti bankovca za 10 evrov in da so novost uvedli postopoma. Kasneje pa so iz banke sporočili, da bankovca za 10 evrov ni mogoče dvigniti na nekaterih bankomatih Nove KBM.

Na nekaterih bankomatih Nove KBM ne morete več dvigniti 10 evrov, saj se je banka odločila, da omenjene bankovce umakne iz svojih bankomatov. Najmanjša izbira je bankovec za 20 evrov. “Gre za poslovno odločitev banke, ki temelji na analizi dvigov gotovine na naših bankomatih,” odločitev utemeljujejo v Novi KBM. Kdaj so začeli uvajati spremembo, ne odgovarjajo natančno in pojasnjujejo, da novost uvajajo postopoma.

Ob tem dodajajo, da imajo njihove stranke še vedno na voljo široko mrežo poslovalnic in bankomatov, najpogostejše bančne storitve pa lahko njihove stranke opravljajo tudi na vseh poštah po državi. Opažajo pa, da pri njihovih strankah narašča uporaba digitalnih kanalov opravljanja bančnih storitev.

Banke se same odločajo, kaj je v bankomatih

Na novost je Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) opozoril eden od uporabnikov, banke pa se lahko same odločajo, kakšne bankovce bodo ponujale v svojih bankomatih. Ob tem izpostavljajo težavo, ko bo imela stranka na računu na primer 19,9 evra. V takšnem primeru bodo morali obiskati poslovalnico, saj jim bankomat NKBM ne bo izplačal denarja.

V bankomatu je tudi omejeno število kaset, zato tehnično ni izvedljivo, da bi izdajali vseh šest oziroma sedem različnih apoenov, poroča ZPS. Običajno imajo bankomati bankovce za 10, 20 in 50 evrov.

Na bankomatih banke Sparkasse lahko dvignete bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov, pri Addiko banki pa vse apoene, model izplačila pa je programiran tako, da bankomat izplača čim manjše število bankovcev, piše ZPS. Na BKS bankomatih lahko povsod dvignete bankovce v vrednosti 10 in 20 evrov, 50-evrske je mogoče dobiti na šestih bankomatih, na enem pa tudi bankovce v vrednosti 100 evrov. Iz UniCredit banke so sporočili, da se pri zneskih nad 100 evrov zadnjih 50 evrov izplača 2 x 20 evrov in 10 evrov, če je to mogoče glede na razpoložljivost bankovcev v bankomatu. NLB bankomati izplačujejo bankovce za 10, 20 in 50 evrov, ostalih evrskih bankovcev  (5, 100, 200 in 500 evrov) pa ne izplačujejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje