Na Brdo pri Kranju prihajajo predsedniki vseh štirih sosednjih držav

Slovenija 11. Apr 202415:32 1 komentar
Nataša Pirc Musar
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija bo 20. obletnico članstva v Evropski uniji obeležila tudi s predsedniškim vrhom 22. aprila na Brdu pri Kranju. Na povabilo predsednice republike Nataše Pirc Musar se bodo ta dan v Sloveniji prvič po 24. juniju 2011 sestali predsedniki vseh sosednjih držav - Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Na Brdo pri Kranju prihajajo italijanski predsednik Sergio Mattarella, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, hrvaški predsednik Zoran Milanović in madžarski predsednik Tamas Sulyok, so danes sporočili iz urada predsednice republike.

Predsedniki Italije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške ter Slovenije so se v Sloveniji nazadnje sešli 24. junija 2011 ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije. Takrat je tedanji predsednik republike Danilo Türk na Ljubljanskem gradu gostil tedanje predsednike Italije Giorgia Napolitana, Avstrije Heinza Fischerja, Madžarske Pala Schmitta ter Hrvaške Iva Josipovića.

Slovenija je članica Evropske unije postala 1. maja 2004. Članice povezave so tudi vse sosednje države, med njimi se je Uniji nazadnje pridružila Hrvaška leta 2013. Slovenija ima z vsemi sosedami dobre in prijateljske odnose.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje