Na Brdu izpostavili vlogo športa pri povezovanju ljudi

Slovenija 10. Avg 202119:50 > 20:16 0 komentarjev
Sprejem olimpijcev pri Pahorju
Daniel Novakovič/STA

Slovenske olimpijce sta na Brdu pri Kranju sprejela predsednik republike Borut Pahor in ministrica za šport Simona Kustec. Čestitala in zahvalila sta se jim za njihove nastope in dosežene uspehe. Ob 21. uri bodo športnike sprejeli tudi na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec sta na Brdu pri Kranju sprejela slovenske olimpijce. Čestitala in zahvalila sta se jim za njihove nastope in dosežene uspehe na olimpijskih igrah v Tokiu, ob tem pa med drugim izpostavila vlogo športa pri povezovanju ljudi tudi v težkih trenutkih.

Slovenski športniki so v Tokiu osvojili pet kolajn, zlati so bili športna plezalka Janja Garnbret, kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar.

Poleg tega so Slovenijo na noge na svojem premiernem nastopu na OI dvignili tudi košarkarji, ki so na koncu končali na nehvaležnem četrtem mestu. Teh sicer danes na sprejemu ni bilo, od najvišje uvrščenih pa so se ga pa udeležili Garnbretova, Trstenjakova in Savšek. Vsi trije so se tudi podpisali na Pahorjevo “zastavo slavnih”.

Pahor je v imenu vseh državljanov športnikom izrekel čestitke in globoko hvaležnost za vse, kar so naredili za to, da so prišli na olimpijske igre, kar so tam dosegli in kar so ljudem dali z njihovimi rezultati. “Redkim je dano, da v enem trenutku življenja navdahnejo ljudi, povežejo skupnost ter dajejo otrokom sanje in razvnamejo domišljijo o njihovi prihodnosti. Vi ste ti redki in poklicani posamezniki, ki jim je bila naložena ta priložnost in ta naloga. Opravili ste je z odliko,” je dejal predsednik republike.

Tudi Kustec se je vsem olimpijcem zahvalila za njihov prispevek k slovenskemu športu. “Z uspehi, ki ste jih dosegli v tako zahtevnih okoliščinah, ste vsem nam pokazali, da se da, da se zmore in da se je vredno boriti, da smo lahko potem ponosni nase in drugi ponosni na nas. Neprecenljiva zahvala vam gre tudi zaradi tega sporočila, ki ga v teh težkih trenutkih dajete celotni družbi,” je dejala ministrica. Ob tem je napovedala dodatne ukrepe za pomoč športu, ki jih bodo podrobneje predstavili v drugi polovici septembra.

Sprejem olimpijcev pri Pahorju
Daniel Novakovič/STA

Sprejema sta se udeležila tudi predsednik Slovenskega olimpijskega komiteja Bogdan Gabrovec ter vodja slovenske olimpijske delegacije in legendarni telovadec Miro Cerar, ki je nagovoril zbrane. Uspehe slovenskih športnikov v Tokiu je ocenil kot čudovite in poudaril, da ne smemo zanemariti ostalih uvrstitev pod zmagovalnim odrom. “Ste del naše športne olimpijske elite, ne glede na rezultate, ker ste si morali svoje mesto priboriti skozi številne kvalifikacije,” je poudaril. Zahvalil se je tudi vsem, ki so poskrbeli, da je slovenska delegacija v Tokiu lahko tako dobro in sinhrono sodelovala.

Garnbret pa se je v imenu vseh športnic in športnikov Pahorju in vsem, ki so jim omogočili tekmovati, zahvalila za podporo. “V veliko čast nam je bilo zastopati našo državo,” je še dodala zlata olimpijka. Predsedniku in ministrici je izročila še maskoto letošnjih olimpijskih iger Miraitowo in fotografijo z medaljo nagrajenih športnikov.

Ob 21. uri v središču Ljubljane na Kongresnem trgu sledi še velik javni sprejem za olimpijce, ki se ga bo udeležil tudi predsednik DZ Igor Zorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!