Na britanskih tleh znova stoji slovenski kozolec

Slovenija 09. Feb 202211:28 2 komentarja
Kozolec
Luka Bajc

Na pobudo predstavnice Britansko-slovenskega društva so v Henleyu na Temzi blizu Londona postavili repliko slovenskega kozolca. Replika bo nadomestila prvi in edini slovenski kozolec, ki so ga na Otoku postavili pred tridesetimi leti, zob časa pa je povzročil njegov propad.

Več trebanjskih podjetij in posameznikov je v Henleyu na Temzi v okolici Londona v začetku meseca postavilo repliko slovenskega kozolca. S to so nadomestili prvi in edini slovenski kozolec, ki so ga v Veliki Britaniji postavili ob slovenski osamosvojitvi, tam živeči člani Britansko-slovenskega društva pa so ga vzeli za svojega.

Nova replika je pomanjšana inačica tako imenovanega Lahovega kozolca iz Migolice pri Mirni, ki je na ogled v muzeju na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem, so sporočili s trebanjske občine. Repliko so postavili v parku Gillotts Field, načrt pa je izdelal Damjan Bajc, ki je skupaj z drugimi trebanjskimi mojstri stesal sestavne dele osem metrov dolgega in 3,5 metra visokega kozolca.

Kozolec
Luka Bajc

Ekipa podjetja Bajc je nato vse potrebno za njegovo sestavo naložila na tovornjak, prevoz in carinski postopek pa je izvedlo trebanjsko podjetje Trimo. Za ustrezno kritino sta poskrbeli trebanjski podjetji Eikon in Urbič. Zadnje je podarilo tudi keramičnega petelina, ki so ga namestili na sleme kozolca.

Trebanjska ekipa je navdušila domačine, v prihodnjih mesecih pa si bo kozolec ogledala tudi županja Henleya na Temzi. Na ogled bodo povabili tudi predstavnike in župana pobratene Občine Bled, so dodali na trebanjski občini.

Kozolec
Luka Bajc

Po njenih podatkih so domačini Henleya na Temzi tamkajšnji prvotni kozolec skupaj z v Veliki Britaniji živečimi Slovenci in člani Britansko-slovenskega društva vzeli za svojega. Ob njem so vsako leto zgodaj poleti prirejali piknike, ki so, tako kot kozolec, postali močna povezovalna nit.

Kozolec je v treh desetletjih od svoje postavitve propadel do te mere, da njegova obnova ni bila več možna. Pobudo za postavitev novega je pred štirimi leti dala predstavnica Britansko-slovenskega društva Evelina Ferrar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje