Na brniškem letališču namestili polnilnice, ki avtomobil napolnijo v pol ure

Slovenija 06. Okt 202316:11 > 16:40 1 komentar
E-polnilnice na brniškem letališču
BOBO

Na brniškem letališču so danes odprli nove polnilnice za električne avtomobile. Na parkirišču so postavili tri običajne polnilnice s šestimi polnilnimi mesti in eno ultra hitro polnilnico z dvema priključkoma, ki avto v pol ure napolni za nekaj manj kot 400 kilometrov. Do sedaj so imeli na letališkem parkirišču dve polnilnici.

Fraport Slovenija in Petrol sta danes na parkirišču Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana odprla sklop e-polnilnic, na katerih bo hkrati mogoče polniti osem vozil. Mreža e-polnilnic na letališču se je tako še okrepila.

Kot je povedala vodja komercialnih storitev v Fraportu Slovenija Urška Binter, v garažni hiši letališča že dlje časa delujeta dve polnilnici za električna vozila, odslej pa bodo lahko uporabnikom ponudili dodatnih osem polnilnih mest na zunanjem parkirišču v neposredni bližini novega potniškega terminala, kar bo omogočalo priročno in hitro polnjenje električnih vozil.

“Z dopolnjeno polnilno infrastrukturo odgovarjamo na rastoč trend uporabnikov trajnostne mobilnosti in sledimo zavezi, da bomo do leta 2045 ogljično nevtralni,” je izpostavila Binter. Prepričana je, da bo nova pridobitev dobrodošla tako za potnike kot za poslovne partnerje in obiskovalce, med drugim za najemnike vozil, med katerimi električna vozila zavzemajo vse večji delež.

Na parkirišču so postavili tri javne AC 22-kilovatne polnilnice s šestimi polnilnimi mesti in javno ultra hitro polnilnico s 150 kilovati ter dvema priključkoma. Fraport Slovenija in Petrol sta investicijo izvedla v okviru evropskega projekta MULTI-E, katerega glavni cilj je med drugim razvoj storitev mobilnosti ter razvoj polnilne infrastrukture za električna vozila.

Kot so pojasnili predstavniki Petrola, ultra hitra polnilnica teoretično omogoča, da se avto v pol ure napolni za nekaj manj kot 400 kilometrov. Polnjenje na ultra hitrih polnilnicah je sicer dražje kot na običajni in tudi dražje od polnjenja avtomobila z bencinom. Vendar pa jih imetniki električnih vozil uporabljajo le ob daljših tranzitnih poteh, običajno namreč avto polnijo doma, kar je bistveno ceneje od polnjenja z naftnimi derivati.

Investicije v polnilno infrastrukturo imajo zelo dolgo dobo vračanja, zato Petrol ves čas išče vire financiranja, ki bi omogočali, da bi lažje prebrodil dobo vračanja investicije, je povedal izvršni direktor sektorja za proizvodnjo energije, energetske rešitve in mobilnost v Petrolu Robert Surina. Ta doba je močno odvisna od števila e-avtomobilov, ki jih je v Sloveniji, ki zaostaja za Evropo, med 8000 in 8500. “Dokler se ta prag ne bo dvignil, je izziv financiranja prisoten,” je izpostavil.

V prihodnje bosta Fraport Slovenija in Petrol preverjala uporabo električnih polnilnic ter jih po potrebi dopolnila, saj bi z nadgradnjo danes odprtega sklopa polnilnic lahko zagotovili še dodatnih osem polnilnih mest.

Na Brniku pristal miljonti letošnji potnik

Na ljubljanskem letališču je sicer danes pristal milijonti potnik letos. Na Brnik je priletel zjutraj iz Istanbula in ob tej priložnosti prejel bon za polet za dve osebi na destinacijo po izbiri v mreži letov Turkish Airlines, so sporočili s Fraporta Slovenija. Kot pravijo na letališču, so ob okrepljeni mreži letov v poletnem voznem redu in rastočem povpraševanju milijon potnikov našteli prej kot napovedano. Ker bo v primerjavi z lani bogatejši tudi zimski vozni red, do konca leta pričakujejo več kot 1,2 milijona potnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje