Direktor šolskega centra po napadu s škarjami: Dijak je kar naenkrat eksplodiral

Slovenija 05. Jan 202214:51 > 19:18
Šolski center Celje
Google Maps/Posnetek zaslona

Dijak prvega letnika je po prejemu slabe ocene v Šolskem centru Celje s škarjami lažje poškodoval profesorico. Zaradi varovanja osebnih podatkov so v policiji z informacijami skopi, je pa direktor Šolskega centra Celje Mojmir Klovar za N1 potrdil, da je bil dijak v preteklosti nekonflikten. Po njegovih besedah je zdaj bistveno pomagati – tako dijaku kot napadeni učiteljici. Odzvala se je tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec in poudarila, da morajo biti šole varen prostor za vse.

Na PU Celje so potrdili, da so bili dopoldne obveščeni, da je mladoletni dijak na eni od tamkajšnjih srednjih šol lažje poškodoval profesorico. Zaradi spoštovanja določil varstva osebnih podatkov, varovanja integritete mladoletnikov in ne nazadnje spoštovanja določil 287. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) več informacij niso podali, z vsemi ugotovitvami pa seznanjajo pristojno državno tožilstvo.

Kot je za N1 potrdil direktor Šolskega centra Celje Mojmir Klovar, je šlo za dijaka prvega letnika, ki je pri pouku matematike prejel negativno oceno. Po tem, ko je prejel slabo oceno, je v eni izmed učilnic s škarjami s topo konico napadel profesorico, kot pravi Klovar, pa do incidenta ni prišlo neposredno po ocenjevanju, kot so poročali nekateri mediji.

“Ni bilo kar takoj po ocenjevanju, je kar nekaj časa minilo od takrat,” pravi Klovar. “Po tem, ko je fant dobil informacijo o slabi oceni, je bil z njim opravljen tudi razgovor. Prejel je navodilo, kako naj ukrepa, da bo oceno popravil, in podobno. Potem je pa kar naenkrat eksplodiral,” je opisal Klovar. Za N1 je potrdil, da je dijak pred tem veljal za neproblematičnega in nekonfliktnega.

“Nasilje v šolskem prostoru nikakor ni dovoljeno, ne glede na vzrok. Do nasilja imamo ničelno toleranco, zato smo dogodek, kot smo dolžni, prijavili policiji, ki je že opravila svoj postopek. Po mojih zadnjih informacijah pa tudi oni še zbirajo informacije. Zadeve so še vedno v povojih,” je pojasnil direktor šolskega centra. 

Zdaj bistveno pomagati dijaku in učiteljici

Tudi šola bo sprožila vse potrebne postopke – o tem, kakšni bodo, pa za zdaj še ne razmišljajo. “Najprej je treba ugotoviti vse okoliščine in to ni kar od dopoldneva do večera. Potreben je pošten razmislek, saj imamo na šolah konec koncev opravka z mladimi ljudmi, ki imajo svojo prihodnost in tudi mi si ne smemo privoščiti neustreznih dejanj,” pravi Klovar. Dodaja, da je najprej treba na stranski tir postaviti čustva in pritisk ter pomembne odločitve sprejeti s hladno in umirjeno glavo. 

“Bistvo je, da se dijaku pomaga, ker tudi on je do neke mere žrtev dogodka, da je sploh reagiral tako, kot je – seveda na popolnoma neprimeren način. Tudi kolegici, ki je bila napadena, bo treba pomagati, da se bo lahko pobrala in nadaljevala z delom,” dodaja Klovar.

Direktor dodaja, da v dobrih 32 letih, odkar dela v šolstvu, takšnega dogodka še ni doživel. “To je dogodek, ki te zelo pretrese. Ne pričakuješ, da bi se kaj takšnega zgodilo.” 

“Šola mora biti varen prostor za vse”

Na incident se je odzvala tudi ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki je na Twitterju zapisala, da dogodek globoko pretresena obžaluje.

“Nesporazume in stiske je potrebno reševati z razumevanjem, pogovorom, medsebojno pomočjo. Kakršnakoli oblika nasilja je nedopustna. Šola mora biti varen prostor za vse,” je zapisala Kustec.