Na čelo novoustanovljenega podnebnega sveta imenovan Žiga Zaplotnik

Slovenija 03. Okt 202316:40 0 komentarjev
Žiga Zaplotnik
Foto: Ziga Zivulovic jr./BOBO

V ponedeljek je bil ustanovljen podnebni svet, ki bo deloval kot znanstveno-posvetovalno telo vlade pri oblikovanju in izvajanju podnebnih politik. Vodil ga bo Žiga Zaplotnik.

V ponedeljek se je odvila ustanovitvena seja podnebnega sveta, ki bo deloval kot znanstveno-posvetovalno telo vlade pri oblikovanju in izvajanju podnebnih politik. Za predsednika sveta je bil imenovan Žiga Zaplotnik z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, njegov namestnik pa je postal Jonas Sonnenschein iz nevladne organizacije Umanotera.

Kot je danes objavilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, podnebni svet sestavlja devet članov. Štirje so imenovani na predlog javnih univerz, poleg Zaplotnika so to še Niko Samec, Andreja Kutnar in Dunja Bandelj, trije na predlog Slovenske akademije znanosti in umetnosti, in sicer Hojka Kraigher, Franci Gabrovšek in Griša Močnik, dva pa na predlog nevladnih organizacij, ob Sonnenscheinu še Maja Simoneti.

Po glasovanju in potrditvi tajnika sveta so člani razpravljali o nujnosti odločnejšega naslavljanja podnebne krize in delu podnebnega sveta v prihodnjem obdobju. Člani so izpostavili namero, da na naslednjih sejah med drugim obravnavajo aktualne predloge zakonov na področju podnebnih sprememb in osnutek posodobitve celovitega energetskega in podnebnega načrta Slovenije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!