Na določene naloge le cepljeni vojaki, sindikat temu nasprotuje

Slovenija 01. Sep 202120:49 > 20:51 3 komentarji
Vojak Slovenske vojske
Borut Živulovič/BOBO

Za napotitev na opravljanje nalog v tujini morajo biti vojaki polno cepljeni proti covidu-19. Prav tako se vojake, ki so polno cepljeni, prednostno napotuje na nekatere naloge v Sloveniji, kjer na primer obstaja večja možnost okužbe z novim koronavirusom. Takšni ureditvi nasprotuje sindikat vojakov, ki se je obrnil na zagovornika načela enakosti.

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da usmeritve iz 28. julija določajo, “da za pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene na ministrstvu, ki so vključeni v priprave na opravljanje nalog v mednarodnih operacijah in misijah ter drugih nalog v tujini, napotitev na opravljanje teh nalog brez predhodno opravljenega cepljenja proti covidu-19 v polnem obsegu ni mogoča”.

Kot so navedli, se v mednarodnih operacijah in misijah, kjer so pogoji zaradi varnostnih, okoljevarstvenih in epidemioloških razmer zahtevnejši, težko zagotavlja ista raven zdravstvene oskrbe kot v domovini. Zagotovljeni sta nujna zdravstvena oskrba in stabilizacija poškodovanih/obolelih, v primeru pojava težjih zdravstvenih stanj pa se pripadnike evakuira v domovino.

“Covid-19 je nepredvidljiva bolezen, zdravstveno stanje se lahko hitro poslabšuje in lahko zahteva tudi zdravljenje na intenzivni terapiji. Medicinska evakuacija takšnega posameznika je iz varnostnih in zdravstvenih razlogov zelo zahtevna, zato je zaščita pripadnikov s cepljenjem smotrna,” so dodali.

Tudi pri nekaterih nalogah doma prednost cepljenim

Tudi na opravljanje zakonsko opredeljenih nalog Slovenske vojske na ozemlju Slovenije, kot je varovanje državne meje in pomoč drugim državnim organom, ali tja, kjer obstaja večja nevarnost prenosa okužbe z novim koronavirusom, se prednostno napotuje pripadnike Slovenske vojske in druge zaposlene na ministrstvu, ki so proti covidu-19 cepljeni v polnem obsegu, so navedli na ministrstvu. Kot so dodali, v ostalih primerih velja pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran).

Sindikat vojakov po pomoč k zagovorniku načela enakosti

V Sindikatu vojakov Slovenije pa so se obrnili na zagovornika načela enakosti. Ker vojaki ne morejo opravljati določenih nalog, če niso cepljeni, so v primerjavi z drugimi dejavnostmi, kjer velja pogoj PCT – ob cepljenju še prebolelost in negativen test – v neenakem položaju, so pojasnili. V sindikatu menijo, da gre za posredno diskriminacijo necepljenih v dejavnosti obrambe. Zagovornika so pozvali, da se do tega opredeli in ukrepa “v skladu s pozitivno zakonodajo in pristojnostmi”.

Trdijo tudi, da prihaja do posredne prisile podrejenih k cepljenju ter da se pogojuje opravljanja njihovega dela s predhodnim cepljenjem, v nekaterih primerih tudi z določenim datumom, do kdaj se morajo pripadniki cepiti, da bodo lahko nadaljevali z opravljanjem del in nalog, na katere so že razporejeni.

“Necepljene upravičeno skrbi, da bodo neutemeljeno deležni slabše službene ocene za leto 2021, ker ne bodo opravili nalog v pričakovanem obsegu, s tem bodo prikrajšani za napredovanja pri plači in činu,” so zapisali v sindikatu. Ob tem pa so navedli, da se je nekaj članov nanje obrnilo tudi zato, ker morajo kot cepljeni opravljati več nalog, ker se necepljenih ob izpolnjevanju pogoja PCT ne razporeja na delovne naloge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje