Na gorenjski osnovni šoli so se pojavile garje

Slovenija 23. Jan 202412:25 0 komentarjev
Garje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na eni od gorenjskih osnovnih šol so se pri dveh učenkah pojavile garje.

Na osnovni šoli v Radovljici so se pri dveh učenkah predmetne stopnje, ki se družita, pojavile garje, je na spletni strani šole sporočil ravnatelj šole. Učence in njihove starše je pozval, naj bodo pozorni na spremembe na koži otrok ali pojav srbenja ter v primeru simptomov obiščejo zdravnika.

Slovenske novice medtem poročajo, da naj bi se garje pojavile tudi pri učenki ene od bližnjih šol v Lescah.

Garje ali srbečica so kožna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča pršica, imenovana srbec. Spremembe na koži so posledica imunskega odziva na pršico in njene izločke. Več v članku: Garje: kakšni so simptomi in kako se zdravijo

Garje se prenašajo s tesnim telesnim stikom, kot je držanje za roke dalj časa, spanje v isti postelji ali spolni odnos z okuženo osebo. Priložnostni dotik, kot je rokovanje ali objem, običajno ne zadošča za okužbo, piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Sočasno z obolelimi osebami se morajo istočasno zdraviti vsi družinski člani in drugi tesni kontakti, kot so sošolci ali vzgojitelji, tudi če nimajo izpuščaja oziroma srbeža, saj se spremembe na koži in srbenje pojavijo šele dva do šest tednov po okužbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!