Na Hrvaškem naselili slovenske čebele

Slovenija 07. Jun 202313:44 0 komentarjev
Čebele
Žiga Živulovič jr./BOBO

V živalskem vrtu v Zagrebu so naselili roj čebel avtohtone slovenske vrste. Prvi med bi po ocenah lahko proizvedle že letos.

V zagrebškem živalskem vrtu so v torek naselili roj čebel avtohtone slovenske vrste kranjska sivka, so sporočili iz Zoološkega vrta mesta Zagreb.

Čebelnjak je živalskemu vrtu novembra lani simbolično izročil tedanji predsednik Borut Pahor med svojim zadnjim uradnim obiskom v tujini v predsedniškem mandatu.

Čebelam sta dobrodošlico v zagrebškem živalskem vrtu v torek zaželela tudi slovenski veleposlanik na Hrvaškem Gašper Dovžan in direktor živalskega vrta Damir Skok.

“Slovenija spodbuja zaščito čebel na mednarodni ravni. Ponosni smo, da so Združeni narodi sprejeli naš predlog, da 20. maja praznujemo svetovni dan čebel. Njegov namen je ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in drugih opraševalcev. Vplivajo na našo preskrbo s hrano, biološko raznolikost in življenje nasploh,” je izjavil Dovžan.

Skok je povedal, da je Labodji otok, kjer so postavili čebelnjak s slovenskimi čebelami, namenjen izobraževanju najmlajših o živalskih vrstah, ki živijo v našem okolju. “Zahvaljujoč slovenskemu čebelnjaku bodo lahko posvetili še večjo pozornost izobraževanju otrok o pomenu čebel,” je dejal. Poudaril je tudi, da je od čebel odvisna tretjina svetovne proizvodnje hrane.

Čebele avtohtone slovenske vrste kranjska sivka je živalskemu vrtu darovalo Čebelarstvo Miroslav Antolčić iz Velike Gorice. Prvi med bi po ocenah Skoka lahko proizvedle že letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!