Na isti dan kot Evropa praznuje tudi skoraj 6.000 prebivalcev Slovenije

Slovenija 07. Maj 202317:49 0 komentarjev
SE: Zastava EU in Slovenije
REUTERS/Srdjan Živulović

9. maja obeležujemo dan Evrope. Na ta dan rojstni dan praznuje skoraj 6.000 prebivalk in prebivalcev Slovenije. Vsak dvestoti prebivalec Evropske unije živi v Sloveniji, državljani pa smo med bolj zadovoljnimi z življenjem, je objavil Statistični urad RS.

Evropa svoj dan praznuje v spomin na začetek evropskega združevanja. Evropska unija je bila ustanovljena pred 30 leti, leta 1993, a njena zgodovina sega še dlje. 9. maja 1950 je bila predstavljena Schumanova deklaracija, ki je pozvala k ustanovitvi Evropske skupnosti za premog in jeklo.

V Sloveniji 5.948 prebivalcev in prebivalk 9. maja ne praznuje le dneva Evrope, ampak tudi rojstni dan. Prav na ta datum leta 1950 pa se je rodilo 78 prebivalcev.

Na začetku leta 2022 je v EU živelo 446,8 milijona prebivalcev, od tega dve tretjini v petih največjih članicah v Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Poljskem. Osem najmanjših držav je imelo skupno nekaj več kot 14 milijonov ljudi oz. tri odstotke celotne populacije EU. V vsaki izmed teh držav so prebivalci predstavljali manj kot odstotek celotnega prebivalstva EU.

V EU je bilo lani več žensk kot moških. Podobna struktura po spolu je bila v skoraj vseh članicah, največja razlika pa je bila v Latviji, kjer je bilo žensk za 16 odstotkov več. Slovenija je bila poleg Luksemburga, Malte in Švedske ena izmed držav z večjim deležem moških.

Irska je bila lani z 20 odstotkov mladih do 14 let in 15 odstotkov starejših nad 65 let država z najugodnejšo starostno sestavo v EU. Italija in Portugalska sta imeli največja deleža starejših (po 24 odstotkov) in tudi najmanjša deleža mladih (po 13 odstotkov). Slovenija se je s starostno sestavo prebivalstva najbolj približala povprečju EU. Mladih je bilo 15 odstotkov, starejših 21 odstotkov, vmesne starosti (15-64 let) pa 64 odstotkov.

Stopnja delovne aktivnosti je bila lani v vseh državah EU višja kot v 2013, povprečno za 7,9 odstotne točke. Lani je v starostni skupini 20-64 let pri nas znašala 77,9 odstotka oz. za 3,2 odstotne točke več od povprečja EU. Najvišja stopnja je bila na Nizozemskem, najnižja pa v Italiji.

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca v Sloveniji je lani znašal skoraj 28.000 evrov, kar je bilo pod povprečjem EU (okoli 35.200 evrov) oz. skoraj 80 odstotkov njegove vrednosti. Slovenija se je med članicami uvrstila na sredino, saj je imelo 13 držav višje, 13 pa nižje vrednosti. Luksemburški BDP na prebivalca je obsegal štirikrat toliko kot slovenski, bolgarski pa manj kot polovico slovenskega.

Slovenci so leta 2021 splošno zadovoljstvo z življenjem ocenili v povprečju s 7,5 (na lestvici do 10). Le štiri države so imele višje ocene, enako zadovoljni pa so bili še Belgijci ter Švedi in Poljaki. Najbolj zadovoljni z življenjem so bili Avstrijci, najmanj pa Bolgari.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!