Na izredni seji o predlogu državnih proračunov

Slovenija 07. Okt 202107:13 1 komentar
Proračun: povprečnina
Foto: Bor Slana/ BOBO

Državni zbor se bo popoldne sestal na izredni seji, da bi se seznanil s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Skupaj s preostalimi proračunskimi dokumenti ju bosta predstavila premier Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj, vsebinska razprava pa danes še ni predvidena, saj ju bodo najprej pretresli na sejah delovnih teles.

Vlada je proračuna pripravljala v okoliščinah postopnega okrevanja gospodarstva po epidemiji covida-19, a bo ta še naprej zahtevala visoke stroške, predvsem za zaščitno opremo ter cepljenje in testiranje.

Za leto 2022 je DZ proračun sprejel že novembra lani, z zdaj predlaganimi spremembami pa se prihodki zvišujejo za približno štiri odstotke na 11,47 milijarde evrov, medtem ko naj bi se odhodki povečali za dobro desetino na 13,94 milijarde evrov. V letu 2022 naj bi se prihodki povzpeli na 11,84 milijarde evrov, odhodki pa znižali na 13,36 milijarde evrov.

Vlada je bo tem odločena postopno zniževati primanjkljaj, ki ga je epidemija v državni proračun navrtala lani. Leta 2022 naj bi se ta znižal na 4,6 odstotka BDP, leta 2023 pa na 2,6 odstotka BDP.

Predlog obeh proračunov je vlada sprejela prejšnji teden, ko je finančni minister Andrej Šircelj povedal, da bosta bistveno več denarja namenila za investicije. Izpostavil je rast na področju zdravstva, bistveno več denarja pa bo namenjenega tudi za domove za starejše kot tudi za prilagajanje podnebnim spremembam, za znanstveno in raziskovalno dejavnost, trajnostno mobilnost in upravljanje z vodami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje