Na Kaninu že več kot pol metra snega, pobelilo tudi Koroško

Slovenija 26. Nov 202117:07 > 20:52 0 komentarjev
Kanin
Spletna kamera Kanin

V noči na petek so večji del Slovenije zajele padavine. V višje ležečih predelih je snežilo, prvo snežno pošiljko v sezoni po nižinah pa so dobili predeli Koroške. Tudi ponoči in jutri bo v severni Slovenije občasno še lahko snežilo do nižin, prav tako v nedeljo čez dan.

Padavine so ponoči zajele vso Slovenijo. V visokogorju je največ zapadlo na Kredarici, kjer je v zadnjih 12 urah naneslo osem centimetrov snega. Višina odeje je zdaj na vrhu, kjer je tudi najvišje ležeča meteorološka postaja, debela 52 centimetrov.

Še nekoliko več snega je na Kaninu, in sicer 62 centimetrov, na drugih vrhovih pa ga je le po nekaj centimetrov.

Po nižinah sneg pobelil predele Koroške

Prvega sneženja v sezoni so bili deležni tudi nekateri kraji po nižinah (kraji pod nadmorsko višino 500 metrov). Sneg je pobelil nekatere predele Koroške, kar ni navadno, saj vasi Kotlje in Šmartno pri Slovenj Gradcu držita slovenski rekord za najzgodnejše sneženje po nižinah. Leta 1972 je tam prvič snežilo že 11. septembra. To sta lokaciji, kjer sta takrat delovali vremenski postaji. Verjetno je takrat snežilo tudi ponekod drugod v okolici, pišejo pri Agenciji za okolje RS (Arso)

O sneženju poročajo tudi iz višje ležečega kraja Davča. Na portalu Neurje.si so objavili posnetek močnega sneženja:

Prometno-informacijski center opozarja, da se na višjeležečih predelih sneg že oprijema vozišč. Svetujejo, da se vozniki na pot odpravijo s primerno zimsko opremo in prilagodijo hitrost razmeram na cestah. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna samo za osebna vozila z verigami. Na avstrijski strani prelaza Korensko sedlo so obvezne verige. Na avstrijski strani prelaza Jezerski vrh je popolna zapora.

Sneženje na prelazu Korensko sedlo:

Snežilo bo tudi v soboto in nedeljo

Tudi jutri bi lahko v severni Sloveniji občasno še snežilo do nižin. Jutri čez dan se bo meja sneženja prehodno dvignila. V noči na nedeljo in predvsem v nedeljo čez dan pa ponovno spuščala. Ob močnejših padavinah bo v nedeljo čez dan v notranjosti Slovenije lahko snežilo do nižin.

Po koncu poslabšanja bo predvidoma večino nižin ostala zelenih. Predvsem v gorah bo zimsko, skupno bo zapadlo tudi več kot pol metra novega snega. “Razmeroma hladno bo ostalo tudi v prihodnjem tednu. Dobre novice za naša smučišča,” so še zapisali pri Arsu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!