Na kateri dan v letu 2023 padejo prazniki in kako jih združiti z dopustom

Slovenija 26. Dec 202209:13 0 komentarjev
Koledar
PROFIMEDIA

Prazniki, ki so dela prosti dnevi, bodo v letu 2023 za ljubitelje prostih dni zelo prijazno razporejeni. Na nedeljo namreč padeta le dva, na dneve od ponedeljska do petka pa jih bo padlo skupaj enajst, medtem ko je bilo letos prostih dni na ta račun le osem. Na soboto v letu 2023 ne pade noben praznik, ki je tudi dela prost dan.

Praznovanje novega leta, 1. in 2. januar, bosta v nedeljo in ponedeljek. Nedelja bo tudi dan državnosti, 25. junij. Vsi ostali prazniki, ki so dela prosti dnevi, pa bodo med tednom.

Praznik dela, 1. in 2. maj, ter božič in dan samostojnosti in enotnosti, 25. in 26. december, bomo praznovali na ponedeljek in torek. Dan reformacije, 31. oktober, in dan spomina na mrtve, 1. november, pa bosta na torek in sredo.

Prešernov dan, 8. februar, bo sreda, dan upora proti okupatorju, 27. april, bo četrtek, Marijino vnebovzetje, 15. avgust, pa bo torek. Velikonočni ponedeljek bo 10. aprila.

Letos je bila bera nekoliko slabša, saj je na vikend padlo pet kar pet praznikov, ki bi sicer prinesli prosti dan.

Preberite tudi: Prazniki 2023: kateri so dela prosti dnevi

Podaljšani vikendi

Ker v letu 2023 štirje prazniki padejo na ponedeljek, bo imela večina ljudi štiri podaljšane vikende. Ker pa bomo 2. maj (praznik dela) in 26. december (dan samostojnosti in enotnosti) obeležili v torek, bo imela večina v teh dveh primerih proste kar štiri dni skupaj. Delovni teden bo zaradi prostega ponedeljka (in torka) krajši.

Dan reformacije (31. oktober) in dan spomina na mrtve (1. november) padeta na torek in sredo. Če boste v ponedeljek pred tem vzeli dan dopusta, boste lahko doma kar pet dni skupaj.

Le z dnevom dopusta, ki ga vzamete v ponedeljek, 14. avgusta, pa boste zaradi praznika Marijinega vnebovzetja (torek) doma kar štiri dni skupaj. Konec aprila pa lahko le z dnevom dopusta (28. aprila) svoj vikend spet nekoliko podaljšate, saj boste doma tudi v četrtek, 27. aprila, ko v Sloveniji obeležujemo dan upora proti okupatorju.

Dela prosti dnevi v letu 2023

– 2. JANUAR: NOVO LETO (PONEDELJEK)
– 8. FEBRUAR: PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK (SREDA)
– 10. APRIL: VELIKONOČNI PONEDELJEK (PONEDELJEK)

– 27. APRIL: DAN UPORA PROTI OKUPATORJU (ČETRTEK)
– 1. MAJ: PRAZNIK DELA (PONEDELJEK)
– 2. MAJ: PRAZNIK DELA (TOREK)
– 15. AVGUST: MARIJINO VNEBOVZETJE (TOREK)

– 31. OKTOBER: DAN REFORMACIJE (TOREK)
– 1. NOVEMBER: DAN SPOMINA NA MRTVE (SREDA)
– 25. DECEMBER: BOŽIČ (PONEDELJEK)
– 26. DECEMBER: DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI (TOREK)

Prazniki v 2023, ki padejo na konec tedna

– 1. JANUAR: NOVO LETO (NEDELJA)
– 25. JUNIJ: DAN DRŽAVNOSTI (NEDELJA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!