Matej Tonin ostaja na čelu Nove Slovenije

Slovenija 15. Okt 202211:15 > 17:19 7 komentarjev
NSI
N1

Delegati in delegatke NSi so na današnjem volilnem kongresu Mateja Tonina ponovno izvolili za predsednika stranke. Ta je bil sicer edini kandidat za to mesto. V svojem govoru je dejal, da NSi ne dela niti za premierja Roberta Goloba niti za prvaka SDS Janeza Janšo, se pa pogovarja z obema. Kongres so pomembno zaznamovale skorajšnje predsedniške in lokalne volitve. Tako je bil eden osrednjih govornikov kandidat NSi za predsednika republike Janez Cigler Kralj.

Današnji kongres Nove Slovenije (NSi) v Rogatcu, ki se ga je udeležilo okoli 500 delegatov, presenečenj ni prinesel. Dosedanji predsednik Matej Tonin je bil kot edini kandidat za vodenje stranke ponovno izvoljen na predsedniško mesto. Dobil je dobrih 96 odstotkov glasov: zanj je glasovalo 282 delegatov, 11 glasovnic pa je bilo neveljavnih.  Kongres je v veliki meri potekal v znamenju bližajočih se predsedniških in lokalnih volitev. Tako je zbrane nagovoril kandidat NSi za predsednika republike Janez Cigler Kralj, predstavili so tudi strankine kandidate za župane.

Vidni član NSi in njen nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle je ob prihodu na kongres poudaril, da se stranka trudi, da bi nastopila z jasnim profilom. Upa, da se bo ta njen trud pokazal na vseh volilnih rezultatih. “Mislim, da ima stranka zelo jasen demokrščanski profil. Ne ‘všečka’ na vse strani, z  delom v prejšnji vladi pa si je utrdila položaj v javnosti, saj je naša ministrska ekipa delala zelo dobro,” je poudaril Peterle.

Po njegovi oceni ima stranka večje možnosti za preboj sedaj, ko je v opoziciji, kot pa jih je imela kot vladna stranka. “Treba pa bo zelo dobro naštudirati strategijo in taktiko,” je dodal vidni član NSi in nekdanji predsednik Slovenskih krščanskih demokratov.

Janeza Ciglerja Kralja je ocenil kot najboljšega predsedniškega kandidata. “Nastopa z zelo jasnimi pogledi, z zelo jasno vizijo Slovenije. Odločno je povedal, česa ne mara in za kaj se bo trudil. Pri njem je močno opazna socialna občutljivost, kar bomo vse bolj potrebovali,” je poudaril Peterle.

Tonin se je obsežno posvetil Levici

Prvak NSi Matej Tonin je v kongresnem govoru izpostavil očitke SDS, da paktira s Svobodo. Na drugi strani pa koalicijski poslanci na NSi naslavljajo kritike, da nagaja vladi z blokado njenih davčnih zakonov, je dodal. Tonin je delegate seznanil, da se je v tem tednu sestal tako s premierjem Robertom Golobom kot s prvakom SDS Janezom Janšo; s pravim zaradi davčnih zakonov, z drugim zaradi urejanja pravic svojcev padlih v vojni za Slovenijo. “Naj vsem zelo jasno povem, da ne delamo niti za Goloba niti za Janšo, delamo pa za Slovenijo in za njene ljudi,” je poudaril Tonin.

Po njegovih navedbah se NSi ne pogaja za vstop v sedanjo vlado, prav tako pa je ne zanima opozicijska parola “tem slabše za vlado, tem boljše za nas”. Zato se bo NSi, tako Tonin, tudi v prihodnje pogovarjala z Golobom ali pa z Janšo, če bo to dobro za Slovenijo. “Nihče nam ne bo govoril, s kom smemo ali ne smemo govoriti,” je dodal.

Prvak Nove Slovenije se je v svojem govoru obsežno posvetil Levici. Očital ji je, da ta “v času, ko številne druge vlade povečujejo obrambne izdatke, zahteva razprave o izstopu Slovenije iz NATA in znotraj sedanje vlade doseže razveljavitev pogodbe za vozila boxer”. Odločitev prejšnje vlade za nakup boxerjev je bila po navedbah  bivšega obrambnega ministra strokovno utemeljena, podprta s strani Slovenske vojske in oblikovana v korist slovenske obrambne industrije. Ob tem je  izpostavil, da pri varnosti slovenskih vojakov niso sklepali kompromisov. “Ko bo ugasnilo prvo življenje slovenskega vojaka, bomo vprašali Golobovo vlado, ali je bilo gospodarno varčevati pri varnosti naših vojakov,” je napovedal Tonin.

Tonin

Po njegovi oceni prav “radikalno levo krilo sedanje vlade” predstavlja največjo grožnjo nacionalni varnosti,  ima pa tudi velik vpliv na ekonomsko politiko. “Znova se soočamo z dvigovanjem davkov, s prisilnimi dajatvami in z grožnjami z nacionalizacijo. Vse to smo že nekoč videli. Ni se dobro končalo,” je izpostavil prvak krščanskih demokratov. Ob tem je napovedal, da bo NSi pri obravnavi vladnega predloga zakona o dohodnini “uporabila vse procesne in proceduralne možnosti, da ustavi razgradnjo dobro delujočega sistema normirancev”.

Prvak NSi je bil kritičen tudi do sprememb družinskega zakonika. Te sicer omogočajo posvojitev otrok v istospolne skupnosti in uresničuje odločitev ustavnega sodišča. Po Toninovi oceni spremembe družinskega zakonika predstavljajo korak nazaj od sedanje dobre družinske zakonodaje, ki je v središče postavljala otroka. “Očitno bomo morali oditi še tretjič na referendum in znova povedati, da otrok ni pravica, ampak velik dar. In da je samo ženska lahko mama in da je samo moški lahko oče,” je napovedal.

Zaustavil se je še pri treh referendumih, ki naj bi se odvili 27. novembra. Poudaril je, da NSi podpira referenduma o spremembah zakonov o dolgotrajni oskrbi in o RTVS, zato bodo glasovali proti tema dvema zakonoma. “Pri zakonu o vladi pa smo jasno povedali, da ne nasprotujemo, da si vlada sama določi obliko in način dela,” je dodal.

Po njegovem prepričanju ima slovenska vlada tri ključne domače naloge: takojšnjo zagotovitev pomoči gospodarstvu, nadaljevanje začetih javnih investicij in prenovo zdravstvenega sistema. Vztrajanje na socialističnih konceptih državnega zdravstva bo, tako Tonin, slovenski zdravstveni sistem dokončno potopilo. “V Novi Sloveniji smo pripravljeni prispevati svoje glasove za preoblikovanje ZZZS in za preoblikovanje upravljanja javnih zdravstvenih zavodov,” je povedal.

Tonin se je opredelil tudi do preteklih državnozborskih in prihodnjih predsedniških volitev. Izpostavil je, da je NSi 24. aprila “kljub izjemno sovražnemu okolju” izboljšala rezultat, dober razplet pa pričakuje tudi na predsedniških volitvah

Janeza Ciglerja Kralja je označil kot kandidata, ki je predan vrednotam krščanske demokracije in te vrednote tudi živi. “Med predsedniškimi kandidati je edini, ki je glasoval proti sedanjemu predlogu družinskega zakonika. Tega ni zmogel niti Anže Logar,” je poudaril prvak krščanskih demokratov.

Zbranim je še obljubil, da bo Novo Slovenijo razvijal v moderno stranko, gradil bo na dialogu, zavračal izključevanje, iskal skupne imenovalce in ne razlik. “Če želimo doseči veliko zmago, moramo vanjo najprej verjeti sami,” je Tonin zaključil kongresni nagovor.

Po ponovni izvolitvi na čelo stranke pa je dejal, da stranko v prihodnosti čakajo pomembne odločitve. Pričakuje, da bo po krščanskih demokratih “padalo tako z leve kot z desne”, a bo to po njegovih besedah znak, da so na pravi poti.

Volilni kongres Nove Slovenije v Rogatcu 2022
Borut Živulović/BOBO

Janez Cigler Kralj pa je izpostavil tri ključne razloge za svojo kandidaturo za predsednika republike: tretja največja parlamentarna stranka mora imeti svojega predsedniškega kandidata; do njegove vstopa v predsedniško tekmo ljudje niso imeli kandidata, kateremu bi lahko iskreno oddali svoj glas; pomembno je, v kakšni družbi bodo rasli naši otroci.

Cigler Kralj se želi upreti razmišljanjem, da si nacionalist, če si iskren domoljub, da si fašist, če si proti ilegalnim migracijam, in da si homofob, če si proti posvojitvam otrok v istospolne družine. Sebe prepoznava kot edinega desnosredinskega predsedniškega kandidata.

Predsedniške volitve so po  besedah  Cigler Kralja edinstvena priložnost, da se NSi okrepi. “S svojo kandidaturo nikogar ne napadam in nikomur nič ne jemljem, javno pa pokažem, kaj so moje vrednote,” je še dejal. Člane stranke je pozval, da ga v prvem krogu volitev podprejo, kako bodo ravnali v drugem krogu, pa se bodo še odločili.

Jernej Vrtovec pozval k prebujenju desne sredine

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je poudaril, da Slovenija in ljudje potrebujejo “krščanskodemokratsko energijo”, obregnil pa se je ob delo vlade Roberta Goloba. “Na vrhu vlade imamo genija električne energije, kar bi nam moralo omogočiti miren spanec, a krizni scenariji ne izključujejo redukcij elektrike,” je dejal Horvat. Dodal je, da  so šli zneski na položnicah v nebo,  “ekosocialisti” v državi pa ne dovolijo gradnje hidroelektrarne na reki Muri in črpanja plina. “Obveščevalci vedo, ali so bili morda k takšnemu ravnanju spodbujeni tudi z ruskim denarjem,” je razmišljal o možnih ozadjih.

V svojem nagovoru Horvat ni mogel mimo nesoglasij, ki so v zadnjem času prisotna med NSi in največjo opozicijsko stranko SDS. Izrazil je pričakovanje, da bo SDS predlagala svoje člane v komisiji državnega zbora za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb in za nadzor javnih financ. “Nas prepiri ne zanimajo, verjamemo v sodelovanje, verjamemo v Slovenijo in v svoje ljudi,” je dejal Horvat.

Nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak je kongres stranke označila kot praznik krščanskih demokratov. Toninove kandidature za predsednika NSi v svojem govoru ni omenjala, obsežno pa je spregovorila o kandidatu za predsednika republike Janezu Ciglerju Kralju. Ocenila ga je kot pokončnega krščanskega demokrata, ki svojega prepričanja ni in ne bo prodal za nekaj več glasov volilcev. Zato po njenem prepričanju krščanski demokrati v prvem krogu predsedniških volitev ne bi smeli niti pomisliti na kakšnega drugega kandidata. “Cigler Kralj je številka ena med moralnimi avtoritetami. Ne razumem tistih, ki pravijo, kako mora biti predsednik republike moralna avtoriteta, potem pa javno povedo, da bodo glasovali za nekega kandidata, ki je sto kilometrov daleč od moralne avtoritete, ki je nestrpen, ki se zateka k sovražnemu govoru …,” je poudarila bivša predsednica stranke.

Kasneje je Ljudmila Novak pojasnila, da s temi besedami ni ciljala na predsedniškega kandidata SDS Anžeta Logarja, temveč na predsedniškega kandidata Levice Miho Kordiša. Povedala je, da je v času, ki ga je preživela v državnem zboru, iz njegovih ust slišala marsikaj, zato si ga tako težko predstavlja kot moralno avtoriteto.

O tem, koga bo podprla v drugem krogu predsedniških volitev, ni želela govoriti, saj da trenutno vse svoje moči usmerja v to, da  bi v drugi krog prišel Janez Cigler Kralj.

Glede sodelovanja NSi z vlado Roberta Goloba pa je dejala, da krščanski demokrati podpirajo vse, kar je dobro, ne glede na to, s katere strani političnega prostora prihajajo pobude. “Vedno sem zagovarjala, da moramo biti v opoziciji konstruktivni in  podpreti vse tisto, kar je dobro, ter na glas izpostaviti vse, s čim se ne strinjamo,” je povedala Ljudmila Novak. Upa, da bo NSi v prihodnosti še naprej rasla in da bo nekoč postala največja stranka na desnosredinskem polu.

Tudi nekdanji minister za infrastrukturo sedaj pa poslanec Jernej Vrtovec je puščice usmeril v Levico. Poudaril je, da se  Sloveniji z vlado, v kateri deluje radikalna levica, ne obeta nič dobrega. Po Vrtovčevih navedbah je Levica napovedala boj proti najbolj produktivnemu delu slovenske družbe, torej proti srednjemu razredu. Bivši infrastrukturni minister je še ocenil, da desnica potrebuje prebujenje, v določenem delu celo katarzo. “Nenehno smo v defenzivi, vseskozi poudarjamo, kako je levica prebrisana in kako nenehno zmaguje. Toda tudi mi smo sposobni,” je poudaril Vrtovec in pozval k preoblikovanju desnosredinskega političnega pola. Po njegovih besedah je v opoziciji sicer lepo biti, še bolje pa je ljudem pomagati v vladi. “S tihim čakanjem v kotu in jamranjem ne bomo ničesar dobili, za rezultate potrebujemo pogum. Imamo štiri leta, da se preoblikujemo in prevzamemo oblast,” je še poudaril Vrtovec.

Zbrane je preko videopovezave nagovoril predsednik Evropske ljudske stranke Manfred Weber. Po njegovih besedah so v Novi Sloveniji dokazali, da je stranka sestavljena iz kompetentnih posameznikov. To so po Webrovih besedah pokazali tudi z delom v prejšnji vladi, ko so “izstopali po svoji učinkovitosti in predlogih, usmerjenih v prihodnost”. Vlogo NSi v opoziciji je opisal kot konstruktivno, saj da je stranka odprta za vsebinske pogovore, hkrati pa jasno poudarja svoje prioritete.

Spremljajte N1 na omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje