Vzpon butičnih slaščičarn v Ljubljani: kljub visokim cenam strank ne manjka

Slovenija 15. Okt 202209:59 4 komentarji
Fetiche Patisserie, slaščice, tortice
N1

Obiskali smo tri butične slaščičarne, ki so se pred kratkim odprle v središču Ljubljane. Sladice, ki jih ponujajo, so pogosto bolj nenavadnih okusov, kot smo jih vajeni, obisk pa je – kljub za nekatere visokim cenam – boljši, kot so pričakovali.

V središču Ljubljane se je nedavno odprlo več butičnih slaščičarn: v začetku oktobra je vrata nove lokacije odprla Fetiche Patisserie, konec septembra pa La Mousse Goose, obe sta med Mestnim in Starim trgom, medtem ko na Trubarjevi ulici od maja obratuje butična slaščičarna Emazing Cake Shop.

Kot so nam povedali tamkajšnji zaposleni, v slaščičarne tako Ljubljančani kot turisti radi zahajajo. Kot kaže, je čas, ko so se ljudje izogibali torticam in sladkim priboljškom – vsaj v Ljubljani – mimo.

Butičnim slaščičarnam je skupno, da sladic ne pečejo v velikih količinah, izbira je praviloma manjša kakor v večjih slaščičarnah, sestavine pa naj bi bile bolj sveže in kakovostne. Prav tako so v butičnih slaščičarnah pogosto v ponudbi t. i. monoporcijske sladice: namesto kosa tort je vsaka sladica skrbno izdelana miniaturna verzija torte ali katere druge sladice.

Pri obisku treh butičnih slaščičarn smo ugotovili tudi, da so to slaščice, narejene po zahtevnih receptih in postopkih priprave. Pogosto imajo dražje sestavine od klasične čokolade in vanilje, pri peki pa je poleg okusov pomemben tudi videz sladic.

Fetiche Patisserie

7. oktobra, na isti dan kot Pekarna Ana, je vrata najnovejše lokacije odprla Fetiche Patisserie. Matična restavracija in slaščičarna Fetiche Bar na Cankarjevem nabrežju je leta 2021 prejela nagrado kulinaričnega vodnika Gault&Millau, slaščice pa so se zaradi priljubljenosti odločili na Mestnem trgu 10 prodajati samostojno.

Fetiche Patisserie
N1

V vitrini je mogoče videti francoske slaščice in rogljičke, na policah prodajajo lastne marmelade in namaze, strežejo pa tudi mlečne in sadne sladolede. Okusi in sestavine njihovih sladoledov so nekoliko drugačni kot v drugih sladoledarnah: ponujajo denimo okuse črni sezam, gorgonzola z orehi, zeleni čaj, sestavine pa so med drugim pistacija iz Sicilije in lešnik iz Piemonta, francoska čokolada ter tahitijska vanilja. Sadni sladoledi so narejeni iz svežega sadja ali 100-odstotnega sadnega pireja in so tudi veganski, mlečni pa vsebujejo mleko in smetano iz bohinjskih hribov. Tako ni nenavadno, da je cena najcenejše kepice 2,4 evra, najdražje, veganske, pa 3,2 evra.

Za tortice boste odšteli od 5,5 do 6,5 evra na kos. Vse sestavine so, kot navajajo na svoji spletni strani, naravnega izvora, brez dodatnih konzervansov, umetnih barvil ali praškov.

Fetiche Patisserie Fetiche Patisserie
N1
Fetiche Patisserie Fetiche Patisserie
N1
Fetiche Patisserie Fetiche Patisserie
N1
Fetiche Patisserie Fetiche Patisserie
N1
Fetiche Patisserie Fetiche Patisserie
N1
Fetiche Patisserie Fetiche Patisserie
N1

Z obiskom slaščičarne so zelo zadovoljni, saj je, kot nam je povedala zaposlena, odziv nad pričakovanji. Slaščičarno obiskujejo tako domačini kot turisti, delno obisk pripisujejo tudi hvaležni lokaciji v stari Ljubljani. Največ strank imajo zjutraj, ko si mimoidoči v njihovem butiku privoščijo kavo in jutranji rogljiček. Ta je tudi sicer njihov najbolj prodajan izdelek, cena pa se giblje med dvema in tremi evri.

Fetiche Patisserie
N1

La Mousse Goose

Le nekaj metrov naprej, na Starem trgu 11a, je še ena nova butična slaščičarna La Mousse Goose. Obratuje od 30. septembra, svoj butik pa je slaščičarka Lucija Vučak lahko odprla zahvaljujoč prepoznavnosti na Instagramu.

La Mousse Goose
N1
La Mousse Goose
N1

Torte, ki jih je pekla po naročilu, so namreč na družbenem omrežju postale precej priljubljene, kot nam je povedala Vučak, pa so hitro pošle tudi na Odprti kuhni.

La Mousse Goose, odprta kuhna
Odprta kuhna

Ker je mlada slaščičarka svoje kulinarično znanje pridobila tudi v Franciji, je v ponudbi mogoče opaziti slaščice s francoskim pridihom, kot so pecivo iz listnatega testa s čokolado ali figova rolica iz listnatega testa z belo čokolado in pistacijami, ki staneta dva evra in pol. Dražje so butične tortice, “moussi”, princeske in pite, ki stanejo okrog šest ali 6,5 evra in katerih posebnost je to, da so na pogled precej drugačne od klasičnega kosa torte.

La Mousse Goose
N1
N1

Emazing Cake Shop

Instagram je bil zelo dobra odskočna deska še za eno ustvarjalko sladic, ki je na Trubarjevi cesti 22 konec maja odprla butik s sladicami Emazing Cake Shop. Ema Koselj ima na Instagramovem profilu, kjer objavlja svoje sladke kreacije, kar 29 tisoč sledilcev.

Njene tortice odlikuje veliko število unikatnih sestavin, od drugih dveh slaščičarn pa se razlikuje v tem, da je ponudba precej obširnejša. Nudijo “donute” (krofe), torte, tortice, piškote ter lučke, veliko je tudi brezglutenskih ali veganskih.

Eden najbolje prodajanih “donutov” tako sestavlja Guinnessova tortica, oblita s karamelno čokolado in vsebuje karamelo z viskijem Jameson, slaščičarsko kremo iz slane karamele in mlečne čokolade z nugatom in likerjem Bailey’s, glaziran pa je z mlečno čokolado in Bailey’som ter ima na vrhu še lešnikov krokant.

Tudi druge tortice vsebujejo prestižne sestavine, kot so sladko peneče vino, pistacijev granulat, domače listnato testo, liofilizirane fige ali viski Jack Daniels. Glede na takšne sestavine ni nenavadno, da je cena večine slaščic višja kot v drugih dveh slaščičarnah. Tortic, tort in donutov ne boste mogli kupiti za manj kot 6,5 evra, pri čemer je to cena najbolj osnovnih slaščic. Cena veganskih ali tistih s posebnimi dodatki doseže tudi do 8,5 evra. Za škatlo boste odšteli še dodaten evro in pol.

Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1
Emazing Cake Shop Emazing Cake Shop
N1

Za primerjavo: kos torte v Slaščičarni Zvezda stane od 5,7 do 7,5 evra.

Največjo gnečo imajo po besedah zaposlene v času kosil, poleg fizičnih strank je povpraševanje veliko tudi na Woltu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje