Evropsko javno tožilstvo preiskuje nabavo cepiv EU proti covidu-19

Koronavirus 15. Okt 202209:48 2 komentarja
Cepivo
Dado Ruvic/REUTERS

Evropsko javno tožilstvo je v petek potrdilo, da poteka preiskava nabave cepiva proti covidu-19 v EU v vrednosti več milijard evrov. "Do te izjemne potrditve (preiskave) prihaja zaradi izredno velikega interesa javnosti," so zapisali pri EPPO in dodali, da na tej točki ne bodo objavili nobenih dodatnih podrobnosti.

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je potrdilo preiskavo nabave cepiva proti covidu-19 v Evropski uniji (EU) v vrednosti več milijard evrov. Preiskava teče zaradi izredno velikega interesa javnosti, so potrdili na EPPO, dodatnih podrobnosti pa niso razkrivali.

Evropska komisija se je v covidni krizi v imenu držav članic EU s farmacevtskimi podjetji pogajala in z njimi sklenila pogodbe za več sto milijonov odmerkov cepiv, vendar pa podrobnosti teh pogodb niso bile razkrite. Kateri del postopka je predmet preiskave EPPO, ni znano, vendar pa so bile pretekle kritike osredotočene na zamude pri dobavi in podrobnosti pogodb, ki so bile na spletu objavljene le delno.

Javno je bil pregledan dogovor s podjetjem Pfizer-BioNTech o nakupu do 1,8 milijarde odmerkov cepiva iz lanske pomladi, ki je bil ocenjen na 35 milijard evrov. Časnik New York Times je pred časom poročal, da je bil za sklenitev tega sporazuma bistven osebni stik med direktorjem podjetja Albertom Bourlo in predsednico komisije Ursulo von der Leyen.

Sporočila, ki sta si jih predsednica komisije in direktor podjetja izmenjala med dogovori o sklenitvi pogodbe, kljub zahtevi novinarjev po dostopu do informacij niso bila posredovana. Von der Leyen se v tej korespondenci o pogodbah ni pogajala, je sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Medtem je Evropsko računsko sodišče (ERS) v poročilu, objavljenem septembra, navedlo, da ni prejelo nobenih zahtevanih informacij o pogajanjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje