Na ljubljanski fakulteti bodo poučevali bridge

Slovenija 06. Sep 202209:51 1 komentar
Bridž
PROFIMEDIA

Bridge je olimpijski šport in v številnih evropskih državah del izobraževalnega procesa, v prihajajočem študijskem letu pa ga bodo poučevali tudi na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko. Kot poudarjajo, bridge spodbuja analitično in strateško razmišljanje, študentje pa se bodo spontano učili tudi razumevanja, spoštovanja in timskega dela.

Študentje bodo tako kmalu spoznali, da je predstava, da bridge igrajo le stare angleške gospe ob popoldanskem čaju, zmotna, obljubljajo na ljubljanski univerzi. Na voljo bo 32 mest, obštudijska dejavnost pa bo študentom prinesla tri kreditne točke. Igra, za katero so potrebni le štirje igralci in paket klasičnih kart, velja za “najboljšo miselno igro, ki jo je izumil človek”, ob tem navajajo na univerzi.

Kot poudarjajo, je bridge preprosta in zabavna igra, če se je posameznik loti resno, pa se spremeni v “zahtevno dogodivščino, v kateri zmagujejo znanje, koncentracija, usklajenost s partnerjem, pa tudi kreativnost”.

Igre zaradi kompleksnosti ne moremo nikoli spoznati do konca, a v osnovi sestoji iz dveh delov. Prvi del je licitacija, proces, v katerem se partnerja s pomočjo licitacijskih kartončkov obveščata, kakšne karte imata. Skupaj določita, kaj bo adut in koliko vzetkov lahko naredita. Drugi del je izvajanje, v katerem izvajalec poskuša doseči vsaj toliko vzetkov, kot sta jih s partnerjem napovedala. Možnih je 35 različnih iger, ki se razlikujejo v tem, ali so adutne ali brezadutne, in v samem nivoju igre.

Izboljšuje koncentracijo in spomin

Sicer pa bridge med drugim spodbuja sodelovanje med partnerjema, učenje, izboljšuje koncentracijo in spomin ter zato ostaja večen intelektualni izziv. Kot še zagotavljajo na ljubljanski univerzi, lahko bodoči tečajniki računajo, da bodo bridge igrali še naslednjih 50 let, a se ga ne bodo naučili do konca, niti se ga ne bodo naveličali.

V zimskem semestru se bodo tako najprej naučili osnov, ki jim bodo omogočile, da se bodo lahko udeležili klubskih turnirjev, ki jih prireja 11 klubov po vsej Sloveniji in kasneje tudi državnih prvenstev. Letos tako denimo Bridge zveza Slovenije na svetovno odprto mladinsko prvenstvo v Italiji pošilja svoje moštvo, njegovi začetki pa segajo v tečaj, ki je potekal na Univerzi v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje