Respiratorji za otroke: razmere na mariborski pediatriji se nekoliko umirjajo

Koronavirus 12. Nov 202112:46 > 12:59 0 komentarjev
Bolnišnična naprava: DTS oddelek
Aljaž Uršej/N1

Potem ko je v prejšnjih dneh zaokrožila novica, da je na pediatričnem oddelku mariborskega kliničnega centra zmanjkalo respiratorjev za otroke, so se razmere zdaj nekoliko umirile. Razlog za naval na otroške bolnišnice so respiratorni virusi, zaradi katerih je letos hospitaliziranih več otrok kot v prejšnjih letih. Po lanskem letu, ko so bili vrtci in šole zaprti, je letos za okužbo dovzetnih več otrok hkrati.

Letos so pediatrični oddelki bolnišnic bolj polni kot v prejšnjih letih. Zaradi lanskega zaprtja vrtcev in šol se namreč otroci niso ‘prekužili’ in jih letos oboleva več hkrati, največ zaradi respiratornega sincicijskega virusa (RSV). Mnoge je prestrašila novica iz zadnjih dni, da je na Kliniki za pediatrijo mariborskega kliničnega centra zmanjkalo otroških respiratorjev.

“Skupno imamo 12 respiratorjev za invazivno ventilacijo in štiri za neinvazivno, v začetku tedna so bili zasedeni vsi. Zdaj so se razmere nekoliko umirile, proste imamo tri respiratorje za malčke (do 20 kilogramov) in enega za večje otroke,” pravi vodja Enote za intenzivno nego in terapijo otrok v mariborskem UKC dr. Andreja Štelcar. Eden od otrok ima hude težave zaradi covida, ostali pa zaradi drugih bolezni. Dovolj otroških respiratorjev imajo trenutno tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Zaradi respiratornih obolenj so otroški oddelki sicer zelo polni vsako leto v jesenskem in zimskem času, a večinoma šele decembra ali januarja. Letos se je sezona respiratornih obolenj začela prej, že poletI, kar je posledica enoletnega zaprtja družbe. Ker so bile vrtci in šole zaprti, cela generacija otrok lani ni prišla v stik z nekaterimi virusi.

RSV je najbolj nevaren za dojenčke oziroma otroke do prvega leta starosti, še posebej ogroženi pa so nedonošenčki. Zdravniki zato starše dojenčkov, mlajših od enega leta, pozivajo, naj starejših sorojencev ne pošiljajo v vrtec, saj večina prav od tam domov prinese okužbo. Pri dojenčkih pa se te okužbe, posebej RSV, ki ga starejši otroci večinoma prebolijo brez hudih težav, hitro razvijejo v virusno pljučnico, zato potrebujejo kisik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!