Ministrstvo popravlja logotip, v barvah goloba prepoznavajo rusko zastavo

Slovenija 09. Sep 202218:53 16 komentarjev
logo predsedovanje pravi
MZZ

Na ministrstvu za zunanje zadeve so sklenili, da prenovijo logotip za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN, ki so ga pripravili v času ministrovanja Anžeta Logarja. Glavni razlog so barve goloba, ki naj bi sicer ponazarjale slovensko zastavo, a naj bi bilo mogoče zaradi njih po ocenah novega vodstva MZZ v logotipu prepoznati rusko zastavo.

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) so nam potrdili, da so se odločili za prenovo logotipa za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN v obdobju 2024–2025. Kaj konkretno jih moti pri dosedanjem znaku, niso navedli, po naših zanesljivih informacijah pa naj bi bile razlog za spremembo barve logotipa. Golob na njem je namreč v barvah slovenske zastave, ki so enake barvam ruske zastave, asociacija na Rusijo pa je po oceni vodstva MZZ v sedanji situaciji skrajno nezaželena. K odločitvi za preoblikovanje logotipa naj bi dodatno prispevalo dejstvo, da je protikandidatka Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN Belorusija, katere predsednik Aleksander Lukašenko je goreč zagovornik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

“Cilj preoblikovanja logotipa je podoba, ki bo odražala moderno in angažirano zunanjo politiko, ki bo primerna za uporabo na družbenih omrežjih in ki bo sledila pozicioniranju Slovenije kot kreativne, zelene in pametne države,” so poudarili na MZZ. Golob, ki ponazarja graditev miru, bo po besedah naših virov iz Mladike ostal tudi na prenovljenem logotipu, sodeč po nekaterih osnutkih pa naj bi bil po novem zelen.

Kot so nam povedali na zunanjem ministrstvu, je prvi logotip nastal v času prejšnje vlade. Narejen je bil v ministrstvu, pri tem pa je sodeloval vladni urad za komuniciranje (Ukom). Zato MZZ z njegovim oblikovanjem ni imelo stroškov, zunanjega izvajalca pa so najeli le za pripravo grafik za tisk in splet na podlagi že oblikovanega logotipa.

“Ministrstvo za zunanje zadeve je za zasnovo in oblikovanje novega logotipa za kandidaturo angažiralo istega izvajalca kot za pripravo omenjenih grafik za tisk in splet, in sicer Primoža Zorka, prejemnika Brumnove nagrade na letošnjem 10. bienalu slovenskega oblikovanja,” so poudarili na MZZ. Cena zasnove in oblikovanja novega logotipa po njihovih navedbah znaša  2.300 evrov.

Oblikovalca Saša Urukala, ki deluje za sodišča kot izvedenec oblikovanja, dosedanji znak za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov na rusko zastavo ne asociira – ne nazadnje ima več držav v zastavi belo, modro in rdečo barvo. Glede podobnosti z rusko zastavo je po njegovih besedah večji problem slovenska zastava kot pa ptica v omenjenem znaku. “Če pa na MZZ ocenjujejo, da znak ne odraža njihovega programa, če se torej z njim ne identificirajo, naj ga spremenijo,” dodaja Urukalo, ki ima več pripomb kot na barve na strukturo znaka.

Nezadovoljstvu vladajočih z logotipom, ki je bil izbran pred njihovim prihodom na oblast, smo bili v Sloveniji v preteklosti že priče. Tako se je tretja Janševa vlada nemudoma odrekla logotipu slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki je bil pripravljen v času Šarčeve vlade. Kot razlog za njegovo razveljavitev so navedli, da logotip ne odraža novih razmer, ki so nastopile z epidemijo koronavirusa. Takratni znak je sicer nastal na osnovi natečaja, izmed 33 prispelih predlogov pa ga je izbrala petčlanska žirija, sestavljena večinoma iz strokovnjakov s področja grafičnega in likovnega oblikovanja. Po njegovi razveljavitvi so nov logotip slovenskega predsedovanja Svetu EU zrisali kar na Ukomu, pri tem pa uporabili nekatere zamisli, ki jih ima v svojih dokumentih SDS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje